Uncategorized

„Iznenadili smo se, nismo očekivali ovoliko mladih sa infarktom“, upozorava kardiolog dr Mitrović na greške koje pravimo!

Zašto su kardiološke jedinice tako pretrpane mladim pacijentima koji imaju srčani udar?

Srpski lekari ne kriju iznenađenje povećanim brojem kardiovaskularnih bolesti. Uz kardiološke odeljenja prepuna mladih pacijenata sa srčanim udarima, kardiolog dr Predrag Mitrović je primetio da je jasno da građani ne poštuju savete lekara da se nose sa naglim promenama sa toplog na hladno.

“Nadali smo se da će brojevi biti manji. Broj srčanih i srčanih udara se povećao od početka prošle sedmice. Očigledno je da pacijenti nisu poštovali naša upozorenja da iznenada ne prelaze sa vrućeg na hladno.” malo iznenađeno! Ima malo više mladih pacijenata, ali i oni imaju malo više cirkulacije”, rekao je dr Mitrović sa RTS-a.

DoktOri ističu da prelazak sa toplog na hladno može izazvati vazospazam i kardiovaskularne promene, poznate kao infarkt miokarda. Prema njegovim rečima, najugroženije grupe su oni sa hroničnim bolestima i oni sa visokim krvnim pritiskom. “Sva ta dinamika se dešava u temperaturnom smislu, a imamo i praznike i nedostatke u ishrani, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih sudova i promene krvnog pritiska”, rekao je dr Mitrović.
Osim srčanih problema, značajan je i broj pacijenata koji pate od gastrointestinalnih problema. Dr Mitrović je napomenuo da je to rezultat “prilično opuštenosti” kada je hrana u pitanju. “Bilo je problema sa želucem, žučnom kesom, pankreasom, jetrom. Bilo je to nekako u skladu sa praznicima”, rekao je dr Mitrović.

Kako se zaštititi?
Prema savetu dr Mitrovića, bol bilo gde u telu je znak da nešto nije u redu. Ne smije se zanemariti i zahtijeva hitan kontakt sa ljekarom. “Treba misliti na sebe, kad je hladno, najbolje je ostati kod kuće. Ako to nije moguće, polako izađi u hodnik i navikni se na temperaturu prije izlaska. Najvažnije je da kad uđeš, Meriči RTS-a dr Trovič je rekao: „Umesto da odmah uletite u kuću po vrućini od 21 stepen, ostanite neko vreme u ulazu ili hodniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)