POBOLJŠAVA PAMĆENJE I REGULIŠE HORMONE STRESA! U ovo se kunu lični treneri, a uopšte nije skupo

0

Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da poboljšamo svoje kognitivno zdravlje , ali prvi korak počinje u kuhinji.
I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljikohidrata važan, mnogi ljudi zanemaruju prednosti začina. Kako se ispostavilo, neki začini imaju protuupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje.
A među njima se ističe cimet koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje. Prema riječima lične trenerice Joanne Wen, cimet je jedna od najboljih opcija iz više razloga.
Osim što je ukusan i ide uz slatka jela, može pospješiti metabolizam.

-Redovna konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osjećaj blagostanja. Drugim rečima, veoma dobro stimuliše naš mozak – objasnio je Wen. To se dešava, kako objašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu koji ovom začinu daje ukus.
-Cimet također pomaže u smanjenju količine upale u tijelu i reguliše hormone stresa . To je važno jer upale u mozgu mogu dovesti do problema kao što su depresija i gubitak pamćenja – istakla je ona.
Cimet možete dodati u kafu, čaj ili kuhano vino, ali možete ga posipati i jogurtom i ovsenim pahuljicama. Može se dodati u kolače, štrudle, palačinke ili smutije. Mogućnosti su zaista beskrajne.
-Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu prehranu, brzo ćete primijetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja – zaključuje Wen.

Srbija danas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)