Uncategorized

OVE STVARI NIKAKO NE SMIJETE DA ČISTITE SODOM BIKARBONOM: Napraviće veću ŠTETU nego što će vam pomoći

Natrijum hidrogenkarbonat, poznatiji uglavnom kao soda bikarbona, jedan je od glavnih sastojaka u svakom domaćinstvu!
Nju koristimo u najneverovatnijim situacijama, ne samo u kulinarstvu: njome možemo da posvetlimo kosu, koristimo je za probleme sa gorušicom…
I sigurno znate mnoge fenomenalne namene sode bikarbone koje prevazilaze njenu u potrebu u kulinarstvu. Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u domaćinstvu i čišćenju raznih površina u kući.
Soda bikarbona može učiniti čuda kada je reč o čišćenju, ali važno je znati da može napraviti štetu na nekim površinama i materijalima. Najbolje je prvo uraditi mali test i naneti minimalnu količinu, pre nego što nanesete na celu površinu.

Koje površine ne smete čistiti sodom bikarbonom?
Aluminijum

Mnogi tipovi metalnih površina mogu da podnesu sodu bikarbonu, ali ne i aluminijum. Ako imate fleke ili mrlje koje se teško skidaju s aluminijumskih površina, bolje je da se odlučite za neko drugo sredstvo koje nije soda bikarbona.
Kako se navodi, aluminijum je mek metal i korišćenje sode bikarbone može uzrokovati hemijsku reakciju koja dovodi do promene boje površine.

Srebro
Ako imate staro srebro ili srebrni nakit koji hoćete da zablista ponovo, nemojte ga čistiti sodom bikarbonom, koja koja može da ošteti delikatne površine, kako navodi Marla Mok, predsednica udruženja Molly Maid.

Bakreno posuđe
Preskočite sodu bikarbonu pri čišćenju bakrenih lonaca i tiganja, jer može doći do reakcije koja može oštetiti, dovesi do diskoloracije, te može biti teško vratiti originalni sjaj.

Staklo
Soda bikarbona i staklo ne idu zajedno, uključujući i posuđe, prozore… Površine mogu biti oštećene, te je bolje koristiti sredstva predviđena za njih.

Mermerne površine
Ako imate ovakve površine u kuhinji, ne čistite ih sodom bikarbonom. Kamen može izgubiti sjaj i dobiti vidljive ogrebotine.

Kožni nameštaj i garderoba
Kauč, fotelja, ili jakna i kaiš, nisu pogodni za čišćenje sodom bikarbonom. Koža može popucati i izgubiti elastičnost, a obuća, poput čizama, naboraće se i sasvim ispucati.

Obojene površine
Obojene površine ne treba čistiti sodom bikarbonom, jer može da skine farbu i napravi nejednaku teksturu u boji. Koristite neabrazivna sredstva, pogodna za obojene površine, da sačuvate farbu.

Drvo
Drveni podovi, stolovi, table, stolice i slično nisu pogodni za čišćenje sodok bikarbonom, jer su vrlo delikatni i mogu ostati ogrebotine po njima.

(Espreso/Glossy/Prenoi A.M.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)