SVI GRABE OVU RIBU, A NEMAJU POJMA OVU STVAR O NJOJ: Evo kako utiče na vaše ZDRAVLJE i ORGANIZAM

Oslić je širom sveta izuzetno popularna vrsta morske ribe, koju karakteriše pun ukus belog, mekanog mesa od koga se prilično jednostavno odvajaju kosti. Dodamo li tome izvanredne zdravstvene prednosti i dostupnost tokom cele godine, jasno je zašto bi oslić trebalo što češće da bude na našoj trpezi.

Najkorisnije materije koje sadrži oslić
Prema navodima američke Nacionalne baze podataka o nutrijentima (USDA) u osliću se nalazi velika količina korisnih materija na osnovu koje je formiran pozitivan i preporučljiv nutritivni profil ove vrste ribe. U 100 grama oslića je:
78 kcal
17,54 g proteina
0,88 g ukupnih masti
20 mg holestrola
1,1 mg vitamina C
100 mg natrijuma
44 mg kalcijuma
0,95 mg gvožđa
ostali vitamini, minerali, elektroliti…

Zdravstvene prednosti koje nam nudi oslić
1.Izuzetan nutritivni profil

Oslić je jedan od najboljih izvora esencijalnih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina rastvorljivih u mastima, poput vitamina A, E i D. Spada u nemasne ribe sa visokim sadržajem vode, što automatski znači i malo kalorija i zasićenih masti.
2.Aminokiseline i proteini
Oslić sadrži nemasno, belo meso koje ima dobar profil aminokiselina. 100 g ribe ove ribe daje daje 17,54 g proteina, što je 31 odsto dnevno preporučenih vrednosti. Sastav proteina je potpun u smislu da su sve esencijalne aminokiseline u zdravim razmerama. a tu je velika količina andioksidanata.
3.Visok sadržaj zdravih masti
Oslić je dobar izvor polinezasićenih masnih kiselina, a studije pokazuju da konzumiranje smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, gojaznosti i hipertenzije. Morski plodovi i riba imaju malo zasićenih a više polinezasićenih masti koje su zdrave za srce, uključujući omega-3 masne kiseline.
4.Manje žive u odnosu na drugu morsku ribu i plodove
Oslić sadrži samo 0,079 ppm žive u svom mesu. Američka FDA kategorizuje oslića u deo morske hrane sa oznakom „najbolji izbor“, ako se u obzir uzima nivo žive u njegovom mesu. Preporuka za konzumiranje 2-3 porcije nedeljno.
5.Specifične kiseline
Oslić je umeren izvor omega-3 eikozapentaenske kiseline (EPA), dokozapantaenske kiseline (DPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) – važnih i specifičnih masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da one, pre svega DHA, igraju važnu ulogu u razvoju nervnog sistema, posebno kod novorođenčadi i dece.
6.Važni vitamini i antioksidansi
Slično bakalaru, oslić sadrži određene količine vitamina A i C u svom mesu. Međutim, to ne ugrožava dobre količine omega-3 esencijalnih masnih kiselina kao što su ALA, DHA i DPA koje pomažu u mnogim telesnim funkcijama, pa i održavanju zdrave sluzokože i kože.
Vitamini B-kompleksa kao što su niacin i piridoksin (B-6) se takođe nalaze u osliću, koji je dobar izvor i vitamina E, B12, tiamina i riboflavina.
7.Minerali
Ova riba je prirodni izvor minerala, uključujući jod, kalcijum, cink, kalijum, fosfor i magnezijum. Jod je važan element ljudske ishrane i neophodan je za sintezu tiroidnih hormona, a svi ostali minerali takođe čine oslić izuzetno zdravom ribom.
Ogromne prednosti za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
Masne kiseline igraju ključnu ulogu u smanjenju krvnog pritiska i otkucaja srca i pomažu u poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od aritmija, koje mogu dovesti do iznenadne smrti.
Kod odraslih osoba, nekoliko velikih ispitivanja je procenilo efekat morske ribe ili ribljeg ulja na bolesti srca. U ispitivanju objavljenom u National Library of Medicine, osobe koje su preživele srčani udar a uzimale su 1-gram kapsule omega-3 masti svaki dan tokom tri godine, imale su manju verovatnoću da će imati ponovljeni srčani udar, moždani udar ili umreti od iznenadne smrti, u odnosu na ljude koji su uzimali placebo.

(Espreso/Eklinika/Prenosi A.M.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top