Uncategorized

Evo kako da biljke rastu kao lude i nikada ne uvenu: SAMO MRVICA OVOGA U SAKSIJI PRAVI MAGIJU

Vjerovatno ste čuli ili vidjeli kakvi se efekti postižu stavljanjem šljunka na dno saksije. U pitanju je ista ideja, ali filteri za kafu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u saksijama.

Zašto?
Kuhanje kafe nije jedina stvar za koju su dobri. Mali papirnati filteri imaju više namjena – a neki su vrlo korisni za vaše biljke i baštu!
Nije ih teško učiniti korisnim za biljke: prvi korak je stavljanje filtera za kafu na dno saksije za cvijeće. Treba ga staviti između zemlje i odvodnih otvora saksije – gdje obično prolaze voda i prljavština. Kad to uradite, filter će propustiti vodu, a zadržati prljavštinu.

Kako je to korisno?
Vrlo često prljavština začepi otvore, a to spriječava prolazak viška vode, ali i protok vazduha. To može da uzrokuje propadanje korijena biljke i konačno i njeno uvenuće.
Vjerovatno ste čuli ili vidjeli kakvi se efekti postižu stavljanjem šljunka na dno tegle. To je ista ideja, ali filteri za kafu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u saksijama. A to znači da u saksiji ima više zemlje – na čemu će vam biljke biti zahvalne!
Postoji još jedan trik za koji su filteri za kafu idealni. Budući da upijaju, zadržaće vlagu svaki put kad zalivate cvijeće. Neće biti previše vlage da koren trune – nego taman koliko treba! Dakle, ako ćete koristiti filtere za kafu, nećete morati toliko često da zalivate biljku.
I za kraj – ali ne manje važno – filteri za kafu korisni su kad treba da presadite biljku. Zadržaće zemlju da se ne razmrvi okolo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)