Uncategorized

RECEPT ZA SLANE I SLATKE PALAČINKE,,,trikovi kako da budu elastični,savitljivi

Sastojci
Za oko 12 palačinki
Mlijeko 500 ml
00 brašna 250 grama
Jaja 3
Maslaca koliko vam treba
Takođe će vam trebati
Nelepljiva tepsija od 22 cm

PRIPREMA;
Počnite da pripremate palačinke tako što ćete razbiti jaja u zdjelu i dodati mlijeko.
Zatim snažno umutite viljuškom ili ručnom pjenjačom dok smjesa ne postane glatka.
U ovom trenutku dodajte prosijano brašno i samo prstohvat soli, što vaše palačinke neće učiniti slanim, već će poboljšati okus.
Sastojke nastavite da mutite pjenjačom dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu, a zatim je prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na oko 30 minuta. Ostatak je neophodan kako bi se sastojci savršeno izmiješali i kako bi se uklonile grudvice, pa vam savjetujemo da ne preskačete ovaj korak
Kada prođe vrijeme odmora, možete preći na kuhanje palačinki. Na vatri zagrijte tepsiju promjera 22 cm, a zatim otopite kocku putera i premažite je listom upijajućeg kuhinjskog papira.
Sipajte kutlaču testa, dovoljno da pokrije dno, i brzo zavrtite posudu da se ravnomerno rasporedi. Ako ga imate na raspolaganju, možete koristiti i poseban drveni raspršivač tijesta.
Kuvajte oko minut, a zatim, čim postane zlatno i lako se skine, okrenite
palačinku pomoću lopatice i nastavite da pečete sa druge strane još minut. Nastavite na ovaj način dok tijesto ne bude gotovo, podmazujući ponovo tepsiju ako je potrebno; kako su palačinke pečene, slažite ih na tanjir da budu topli i veoma mekani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)