KAD VIDITE ŠTA MUHA RADI VAŠOJ HRANI, NEĆE VAM BITI DOBRO! Ljudi zgroženi, doktor savjetuje kako da ih IZBJEGNETE

Muve u kući ne samo što znaju da budu dosadne, već napadaju i našu hranu. Kućne muve mogu da nose najmanje sto različitih patogena poput bakterija, virusa i jajašca parazita. Šta se zapravo dešava kada jedna muva sledi na vaš omiljeni slatkiš ili krišku hleba? U klipu mladog umetnika i montažera Frenklina Džolija otkriva da kada muve slete na hranu, one ne počinju odmah da je jedu.
“Muve zapravo ne mogu da žvaću kao ljudi, pa umesto toga povraćaju posebnu vrstu pljuvačke direktno na vaš obrok”, objašnjava on u videu i nastavlja dalje:
“Ova pljuvačka sadrži digestivne enzime koji razgrađuju vašu hranu u tečnost koju mogu da progutaju. Muva tada koristi svoj proboscis (pipke) da bi ga usisala poput smutija, a na taj način konzumira vašu hranu”, ističe on.
Komentari ispod video većinom su bili puni zgražavanja i niko nije verovao da se muve na taj način hrane. I Dr Kameron Veb u članku za Univerzitet u Sidneju potvrdio je isto.
“Muve koje slete van vidokruga i lutaju nekoliko minuta, povraćaju na vašu hranu ili prostor za pripremu hrane, više su zabrinjavajuće. Što više vremena prolazi, veća je šansa da patogeni koje ostavljaju muve rastu i razmnožavaju se na našoj hrani. Tada se povećavaju zdravstveni rizici”, napisao je dr Veber.
On je takođe rekao da je rizik takođe veći daleko od grada zbog količine muva i njihove verovatnoće da dođu u kontakt sa mrtvom životinjom ili životinjskim otpadom.
“Uverite se da je vaša hrana pokrivena dok se pripremate, kuvate i servirate na otvorenom i ne ostavljajte ‘ostatke’ da stoje napolju zbog muva. Postoji mnogo drugih razloga zbog kojih je bezbednost hrane važna tokom leta”, savetovao je on.

(MONDO/T.B)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top