Uncategorized

BOSANSKO TIJESTO ZA DOMAĆE KORE: Svima Uspijevaju Iz Prve, TANKE I PROZIRNE, A NE PUCAJU I NE KIDAJU SE

Kada je u pitanju bosanska gastronomija, renomirani delikatesi koji odmah padaju na pamet su vrhunski burek i pite. Ove slatke poslastice su često glavna prednost kada tražite ugodan užitak. Međutim, da bi se napravila autentična bosanska pita, neophodno je pomno slijediti vrijedni recept koji se prenosi kroz generacije bosanskih domaćica.
Kada je u pitanju bosanska kuhinja, najpoznatije delicije su nesumnjivo vrhunski burek i pite, koji su uvijek naš najbolji izbor kada se zaželite nečeg ukusnog. Ipak, da bi se napravila autentična bosanska pita, imperativ je slijediti pravi recept koji su prenijeli bosanski domaćici.
Da bi se postigla savršena kora, ključ je da je rastegnete dok ne postane gotovo prozirna, a da pritom ostane netaknuta i bez ikakvih pukotina ili lomova. Pažljivo slijedeći recept i pažljivo izvršavajući korake pripreme, moći ćete bez napora da napravite kore koje su konkurentne onima koje prave iskusne domaćice. Ova metoda će dati dvije kore.

Sastojci:
Potrebna količina brašna je 500 grama.
Količina vode od 300 ml.
Potrebno je izmjeriti dvije kašičice soli.
Mala količina ulja.

Priprema:
Počnite tako što stavite brašno i sol u posudu, a zatim odmah dodajte vodu. Sve pomiješajte i mijesite tijesto rukom dok ne postane glatka smjesa bez grudica. Zatim podijelite tijesto na dva jednaka dijela i ostavite ih da odmaraju 15 minuta. Uzmite oklagju i razvaljajte svaki dio tijesta dok ne dostigne debljinu od otprilike 1 cm. Podmažite pleh sa kašikom ulja, pazeći da cela površina bude premazana, i na njega stavite jednu od kora. Koru nakapajte još jednom kašikom ulja i ravnomerno rasporedite. Ponovite ovaj postupak sa drugom korom. Ostavite kore da odstoje 20 minuta. Pripremite sto tako što ćete ga prekriti čistim pamučnim stolnjakom. Prebacite testo na sto i počnite da ga razvlačite od sredine sa obe ruke. Pazite da ne probušite testo vrhovima prstiju dok ga nežno rastežete prema van. Nastavite mazati tijesto po cijelom stolu dok ne postane tanko i gotovo providno. Odaberite fil po želji i obilno filujte kore. Da biste postigli pravougaoni oblik, savijte krajeve kore dok podižete stolnjak. Koristite stolnjak za rolanje pite, pažljivo je oblikujući rukama u potkovicu. Nakon toga, pitu nježno prebacite u podmazan pleh. Ponovite ovaj postupak sa drugom korom i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)