SVI OVO DRŽE U FRIŽIDERU, A NE ZNAJU DA JE OTROVNO! Može ozbiljno ugroziti zdravlje, odmah izbacite

0

Posude za odlaganje, ostaci i druge posude za skladištenje hrane su zgodne kada želite da hrana ostane svježa. Ali ono što koristite može sadržavati najotrovniju stvar u vašem frižideru – bisfenol A.
Hemikalija je poznata kao BPA. Kompanije su ovu hemikaliju počele koristiti još 1960-ih u proizvodnji plastičnih materijala. Jedan od njih je popularni Tupperware, koji proizvodi boce za vodu i druge plastične predmete.
Također se može koristiti za “premazivanje unutrašnjosti metalnih proizvoda, kao što su konzerve za hranu, poklopci za flaše i vodovi za vodu”, prema Mayo Clinic.
Kada hrana dođe u kontakt sa plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji šansa da će pokupiti nešto od hemikalije BPA. Iako američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) provjerava hranu prije nego što krene u prodaju, kažu da je mala količina sigurna za jelo.
Međutim, 2012. i 2013. godine, FDA je promijenila propise u vezi sa polikarbonatnim smolama na bazi BPA u određenim plastičnim proizvodima. To uključuje flašice za bebe, šolje za sipi, formula i druge posude za hranu za bebe. Ali to nisu učinili iz sigurnosnih razloga.
Promjene su napravljene jer je “ta upotreba trajno i potpuno napuštena”, navodi FDA. Ako su nerođene bebe, novorođenčad i djeca izloženi hemikaliji BPA, to može utjecati na prostatu i mozak, prema Mayo Clinic. Međutim, istraživanje kaže da može postojati veza između konzumiranja hemikalije BPA i povećanja krvnog pritiska kod odraslih.
Ljekari sa Harvarda sugerišu da treba biti oprezan sa konzumacijom ove hemikalije i da je poželjno jesti više svježe hrane umjesto konzervirane. Takođe, kupite boce za vodu i posude za hranu bez BPA.
Izbjegavajte stavljanje plastike u mikrotalasnu pećnicu ili mašinu za pranje sudova, “jer je toplota može vremenom razgraditi i omogućiti BPA da prodre u hranu”, kažu iz klinike Mayo.
Osim toga, postoje i drugi materijali koji ne sadrže otrovne tvari, poput stakla, nehrđajućeg čelika i porculana, piše Eat this, a prenosi N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)