Uncategorized

ŠTA SE DOGODI SA HRANOM KAD NA NJU SLETI MUHA:Nismo imali pojma

Vjerovatno ćete otjerati muhu rukom i nastaviti jesti kada vam padne na hranu, ali trebate li biti zabrinuti zbog bakterija? Prema Thomasu J. Danielsu, naučniku koji je i direktor ekološke laboratorije na Univerzitetu Fordham u New Yorku i koji je sposoban prenijeti najmanje stotinu različitih vrsta bakterija i virusa, muva to može učiniti.
Prema The Healthy-u, kada muva jednom zadobije bakteriju, može je proširiti po svojoj okolini. Čak i ako je vaša hrana tu samo nekoliko sekundi, jedno od mjesta je tu.
Daniels je izjavio: “Bez obzira na malu količinu bakterija koje se mogu prenijeti u tom kratkom vremenu, postoji rizik od infekcije i bolesti.”
Ipak, najveću prijetnju predstavlja mušino povraćanje. Da, zvučalo je strašno. Ona ne pokušava da jede vašu hranu kada dođe do nje; radije, poliva ga sokovima da omekša kako bi ga mogla popiti. Čak ni najgori dio nije ovdje.
muha Tjelesna tekućina koju ispušta na hranu puna je bakterija koje ostaju u muši duže nego na njenom tijelu, povećavajući rizik od zaraze.
Neke od bolesti koje mogu prenijeti muhe su izuzetno štetne. Prema Brentu W. Laartzu, stručnjaku za zarazne bolesti, Escherichia coli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus.
Šigela, takođe poznata kao šigeloza, je još jedna bolest koja uzrokuje jak bol u stomaku, groznicu i dijareju. Ne morate odmah poludjeti i baciti hranu na koju je muva sletjela. Prema dr. Laartzu, najvjerovatnije je da će prenijeti infekciju ako se nalaze na sirovom mesu ili prljavim površinama. Zbog toga je najbolje održavati kuhinju izuzetno čistom.
Takođe, nećete se razboljeti ni od jedne muhe na vašoj hrani; više je zabrinjavajuće ako jedete napolju i s vremena na vreme vam nova muva sleti na hranu.

(večernji.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)