AKO VAM ORHIDEJA NE CVJETA STAVITE SAMO 1 NAMIRNICU U KORIJEN: Cvjetaće cijele godine

0

Ukoliko cvjetovi na vašoj orhideji gube boju a listovi opadaju, vrijeme je da izvadite orhideju iz saksije i krenete sa presađivanjem.
Razlog za to je truo korijen, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava uslijed pretjeranog zalivanja. Ako se oko korijena koji je skroz žilav stvorio sunđer, znači da bi trebalo da pazite na količinu vode koju koristite pri zalivanju.
U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isječete truo korijen. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.
Za to će vam biti potreban bijeli luk. Benefit bijelog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lijepe za korijen orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen bijelog luka i pomiješajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez bijelog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i korijen i listovi dobro osuše.
Preporuka je da otkinite grane cvijeta jer je korijen već slab, a listovi mekani.
Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklenika. Najbolje bi bilo da dvije čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svjetlosti.
Nakon 2 do 3 nedelje primijetićete prve korijene, a za 3 mjeseca bi trebalo da imate zdrav i jak korijen spreman za sađenje, prenosi Zadovoljna.rs. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspjelo, razlog je vjerovatno pogrešno kvašenje novog korena.

A na ovom videu možete pogledati cijeli proces oporavka korena i ponovnog sađenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)