Uncategorized

ŠTA ZNAČI KAD VAM TITRA 0KO? NIJE ISTO ZNAČENJE ZA LIJEVO I DESNO: Sa ove strane je loš znak

Titranje oka je izuzetno neprijatan osjećaj, javlja se iznenadno i može da vas ometa ako ste na radnom mjestu.
Tačni uzroci ovog fenomena nisu baš poznati, ali vjeruje se da je titranje oka povezano sa poremećajem u funkcionisanju određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.
Često se simptomi suvog oka javljaju neposredno prije ili u toku titranja. Neka istraživanja su pokazala da suhe i nadražene oči mogu da prethode titranju.
Ostali uzroci titranja uključuju:
Stres
Nadraženost rožnjače
Umor
Nedostatak sna
Dugotrajno gledanje u ekran računara ili televizije
Poremećaj nervnog sistema
Pretjeran unos kofeina (npr. kafa, čaj, sokovi s kofeinom…)

Titranje oka je u najvećem broju slučajeva potpuno bezazlena pojava, a trebalo bi je provjeriti samo ako se ponavlja u kontinuitetu i ako se širi na druge dijelove lica, a samu pojavu prate i drugi simptomi poput otoka i crvenila.
A šta kažu narodna vjerovanja?
U Kini smatraju da je igranje lijevog oka znak sreće, dok je igranje desnog loš predznak.
Na Havajima je totalno drugačije značenje, pa igranje lijevog oka označava da će vam nepoznata osoba doći u porodicu, ali ukoliko igra bez prestanka, znači da može doći i do rasturanja unutar porodice.
Indijci smatraju da je igranje lijevog oka znak za lošu sreću, dok treperenje desnog oka predstavlja sreću, potpuno suprotno od vjerovanja koje je dominantno u Kini.
Vjerovanja u BiH
Postoje tumačenja da igranje desnog oka znači da će se ostvariti ono što ste pomislili u tom trenutku, dok je igranje lijevog oka loš zank, baš kao i u Indiji. U nekim krajevima vjeruje se da ako ženi zaigra lijevo oko, pononvo će vidjeti svoju veliku ljubav poslije dužeg vremena ili nakon dugog puta. To je vjerovatno u davna vremena bio dobar znak za sve žene koje su strijepile da li će im se muž vratiti iz rata.
U nekim dijelovima zemlje vjeruje se da titranje gornjeg kapka desnog oka znači radost u porodici, a donjeg, sklapanje novog prijateljstva. Lijevo oko – gornji kapak označava rođenje muškog djeteta u kući, a ako igra donji kapak, loše vijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)