Uncategorized

SVI PRAVIMO OVU VELIKU GREŠKU SA BOJLEROM, A MOŽE NAS UBITI: Stučnjak upozorio da može doći do velike eksplozije

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povrijedi ili ubije, što se desilo na Čukaričkoj padini kada je bojler eksplodirao, izazvao požar i povrijedio 11 ljudi, a među njima i troje djece.
Kako je došlo do takve eksplozije i da li je ona mogla da bude spriječena za Blic Ženu objasnio je Arsen Petrović, inženjer elektrotehnike i serviser bojlera.
Prema njegovim riječima, ne postoji nikakva sumnja da je problem bio u cijevima u bojleru.
– Bojler je posuda koja na dnu ima grijač. S desne strane ulazi hladna voda, a sa lijeve je cijev za toplu vodu koja ide do vrha bojlera. To su po pravilu uvijek bile metalne cijevi, dok pojedini proizvođači nisu počeli sa plastifikacijom tih cijevi. Kada su cjevčice plastične umjesto vodootporne, može da se desi da se plastika istopi i začepi sigurnosni ventil, što dovodi do ovakvih katastrofa.
Sa pritiskom u bojleru raste i temperatura ključanja vode, pa već sa 9 bari pritiska temperatura ključanja je 160 stepeni. Tu je i mnogo gasa, i takve eksplozije su stravične, ruše sve pred sobom – objašnjava Petrović.

Kobna kombinacija
On ističe da je do tragedije dovela kombinacija plastičnih cjevčica, uz činjenicu da je bojler dugo radio, što se u gotovo svakom domaćinstvu u Srbiji dešava – jednostavno, želimo da uvijek imamo toplu vodu, a i savjeti su da je jeftinije da bojler radi stalno…
Međutim…
– Taj bojler je sigurno radio duže od 20 sati i nesumnjivo je i ispuštao neke zvukove upozorenja, kada ga je trebalo isključiti, ali očito stanari nisu čuli – kaže Petrović.
Na pitanje da li način održavanja bojlera može da doprinese tome, Petrović odgovara:
– Ja sam jedan od rijetkih majstora koji ne savjetuje čišćenje kamenca, ali stojim iza toga. Kamenac se čisti kada grijač ode, prije toga nema potrebe, to je čisto izvlačenje para.
Međutim, ističe i da je izuzetno bitno da bojler radi samo po potrebi, i to iz dva razloga – zbog uštede, ali prije svega zbog sigurnosti:
– MAJSTORI DANAS KAŽU DA JE BOLJE DA BOJLER RADI STALNO, NAVODNO ZBOG UŠTEDE. TO JE GLUPOST. NAJBOLJE JE DA BOJLER UKLJUČITE SAMO PO POTREBI, A IZUZETNO JE VAŽNO DA GA GASITE UVIJEK PRED KUPANJE. NI SLUČAJNO SE NE KUPATI SA UPALJENIM BOJLEROM; SAMO JA SAM U SVOJOJ KARIJERI DO SADA ČUO ZA NEKIH 300 SLUČAJEVA LJUDI KOJI SU GINULI ZBOG KUPANJA SA UKLJUČENIM BOJLEROM, PIŠE TELEGRAF.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)