STARI RECEPT ZA BOZU: OSVJEŽAVAJUĆI NAPITAK NAŠEG DJETINJSTVA SA 1.000 VITAMINA

0

Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom, ali u ova moderna vremena to je postala retkost.
Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina.
Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom.
Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje…
Boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svom domu
Sastojci:

5 litara vode
1 kilogram šećera
600 grama neprosejanog kukuruznog brašna
30 grama kvasca
PRIPREMA:
Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mešanje.
Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmešajte i ostavite da odstoji preko noći.
Sledećeg dana procedite i dodajte šećer. Dobro mešajte, dok se šećer ne istopi.
Zbog relativno velikog udela kvasca, boza ne može dugo da zadrži slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mešavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus.
Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete da potrošite u relativno kratkom vremenu (do 48 h).
Izvor: stil

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)