VLAGA I BUĐ MOGU DA DOVEDU DO TROVANJA! Jedna grupa je najrizičnija, OVE simptome NE IGNORIŠITE

Buđi su veliki i taksonomski raznolik broj vrsta gljiva kod kojih rast hifa rezultira gubljenjem boje i mutnim izgledom, posebno na hrani.
Plesni se šire oslobađanjem spora, koje se veoma brzo prenose kroz vazduh i formiraju nove kolonije i nova zaražena mesta. Kada udišemo ove spore, izloženi smo buđi ili plesni. Ovo obično nije štetno, ali visoki nivoi mogu izazvati simptome koji oponašaju običnu prehladu. Buđ takođe može izazvati simptome alergije ili astme.
Ako ste zabrinuti zbog uticaja buđi na zdravlje, možda ćete se zapitati koliko je vremena potrebno da se razbolite od izlaganja buđi. Međutim, ne postoji jedinstven odgovor. Vreme koje je potrebno da se simptomi pojave zavisi od mnogih faktora, uključujući okruženje i opšte zdravlje.
Postoji više vrsti plesni, poput “Stachybotrys” i “Chaetomiun” – otrovnih crnih plesni koje štete zdravlju. Prema rečima stručnjaka, opasnija od njih je takozvana uobičajna plesan koja se zove “Aspergillus”.
“Ona je jedna od glavnih vrsta koja zauzima veliki procenat prostora koje pregledavam radi sanacije. Mnogi ljudi, koje sam vidio da pate od štetnih učinaka izloženosti plesni, imali su upravo ovu vrstu u svojim domovima. “Aspergillus” nazivam “kaktus plesni” jer ima sposobnost da počne da raste i preživi uz vrlo malo vode, nije potreban neki katastrofalan događaj kad se zidovi i pod natope vodom. Spore ove vrste lako počinju da se kolonizuju i kad jednostavno imate povećanu količinu vlage u domu. Poređenja radi, crnoj plesni je potrebno daleko više vode da bi njene spore kolonizovale neko područje” , kaže stručnjak za plesan Majkl Rubino, prenosi mindbodygreen.com.
Koliko brzo buđ može uticati na vaše zdravlje?
Reakcija na jednokratno izlaganje buđi može biti trenutna ili odložena. Neki ljudi uopšte ne razvijaju simptome. Mnogi faktori određuju vreme koje je potrebno da buđ utiče na vaše zdravlje. Da biste dobili bolju predstavu o vremenu, uzmite u obzir faktore kao što su alergije i osetljivosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top