POLA KAŠIČICE 0VIH SJEMENKI SIPAJTE U JOGURT – LIJEK ZA ŽENE U MENOPAUZI: Sprječava upale, čuva kosti, skida kilograme!

0

Prirodni lijek koji ublažava simptome menopauze – pomiješajte ove sjemenke sa jogurtom!
Usrednjim godinama, posebno u periodu menoapauze, plan ishrane je presudan za zdravlje svake žene. To ne znači da treba da se opterećujete, već samo da organizujete svoj jelovnik tako da radi u korist vašeg tijela i zdravlja. Priroda nam daruje izobilje korisnih sastojaka da budemo zdravi, jaki i otporni.
Baš jedan takav sastojak jeste seme anisa koji smanjuje rizik od upala, bolesti kostiju i pomaže kod neprijatnih simptoma menopauze. Studije su pokazale da ekstrakt semena anisa pomaže u ublažavanju hroničnih upala. Jedna studija na životinjama pokazala je da je uzimanje ekstrakta semena anisa dovelo do značajnog smanjenja bola i otoka. Rezultati pregleda studija pokazuju da antioksidansi u sjemenu anisa mogli da pomognu kod upale boreći se protiv štetnih oštećenja slobodnih radikala.
Ekstrakt sjemena anisa je takođe pokazao efikasnost u liječenju niza simptoma menopauze. Tokom menopauze nivo estrogena se smanjuje, što dovodi do neprijatnih simptoma. U jednoj studiji je otkriveno da sjeme anisa ima efekat sličan estrogenu na telo, što ublažava simptome menopauze. Jedna studija je radila na otkriću da li sjeme anisa može da ublaži valunge (talase vrućine). Neki subjekti u menopauzi su primali dozu od 330 miligrama ekstrakta sjemena anisa koji su uzimali tri puta dnevno, dok su drugi primali placebo. Do kraja studije, oni koji su uzimali ekstrakt sjemena anisa prijavili su smanjenje jačine i učestalosti talasa za 75 procenata.
Jedna od posledica menopauze jeste smanjenja gustina kostiju ili osteoporoza. Nedostatak estrogena može uzrokovati slabljenje kostiju, moguće prelome, a može uzrokovati i početak osteoporoze. Ispitivanja pokazuju da se anis može koristiti i u tretiranju ovog stanja, odnosno kao vid prevencije osteoporoze. Najpoznatija prednost anisa jeste regulisanje apetiti i metabolizma, pozitivno deluje na varenje i podstiče proces mršavljenja.
Sjeme anisa možete ubaciti u svoju dnevnu rutinu na razne načine. Možete ga koristiti kao začin u pripremi jela, ili sipajti pola kašičice mljevenog sjemena anisa u jogurt, skuhati ga u šolji mlijeka, koristiti njegova esencijalna ulja ili pripremati čaj od anisa.
Prije upotrebe prirodnog lijeka konsultujte se sa ljekarom!
Izvor: Sensa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)