NAPRAVITE FANTAZIJU U SAKSIJI Pre nego iznesete muškatle, obavezno dodajte kap ovoga i raskošno će cvjetati do kasne jeseni

0

Muškatle su među omiljenim prolećnim i letnjim cvećem u Srbiji – prelepe su, raznovrsne, pristupačne i sjajno uspevaju!
One su najlepši ukras za svaku terasu ili baštu, a ukoliko primenite ovaj trik mogu da vam cvetaju dugo, čak do kasne jeseni.


Kako je to moguće?
Jedan od ključnih minerala za normalan razvoj i cvetanje biljke jeste jod, koji je štiti na više načina.

Jod u sastavu proteina i aminokiselina učestvuje u sintezi, metaboličkim procesima vode i azota, disanju biljaka, deluje antiseptično i aktivan je protiv većine virusa, gljivica i bakterija koje ugrožavaju rast i razvod biljnih kultura.
Zbog toga je veoma važno da biljke održavaju neophodan nivo joda tokom perioda formiranja pupoljaka i nicanja plodova, piše HousePlantPro.
Uz to, jod u biljkama učestvuje i u protoku vode i razmeni kiseonika, a jača i njihovu otpornost. Zato ga možete koristiti za negu većine biljaka, ne samo muškatli, ali će njima sigurno obezbediti raskošne i dugotrajne cvetove.
Kako negovati muškatle jodom?
Kupite farmaceutski, petoprocentni ili desetoprocentni (povidon) jod i razblažite samo jednu kap u litru vode.
Odatle odmerite pet decilitara tečnosti i sipajte po zemlji u kojima su muškatle, uz same unutrašnje ivice saksije.
Budite vrlo oprezni – ako preterate, može doći do oštećenja korena.
Ne kombinujte rastvor s jodom sa sredstvima za negu i prihranu biljaka koje već sadrže ovaj mineral jer će tako muškatle dobiti prekomernu dozu. Ako se koristi previše joda, mogu da se ubiju dobre bakterije u biljci, ona može da se spali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)