DOMAĆI SOK OD NANE: Najbolje osvježenje za vrele ljetne dane, a što je najbolje do svega ne mora da se kuha

0

Domaći sok od nane okrijepiće vaše tijelo tokom toplih ljetnih dana, a pored toga što je ukusan izuzetno lako se pravi.
Sok od nane se priprema od svježih listova i grančica biljke nane. Prije pripreme potrebno ih je dobro oprati da bi uklonili prljavštinu i štetočine sa listova. U zavisnosti od količine soka koju želite da pripremite, možete povećati količinu sastojaka. Domaći sok je najbolje čuvati na hladnom mjestu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 5 l soka od nane.

Sastojci:
300 gr svježe nane (mente)
5-6 kašika šećera
3 kesice limuntusa
3 l vode
3 kg šećera

Priprema:
Svježu nanu sperite sahladnom vodom kako bi uklonili prašinu sa nje. Potom je sitno isjecite makazama ili nožem. Usitnjenu nanu pomiješajte sa 5-6 kašika šećera i limuntusom i dobro izgnječite rukama. Sve prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.Nakon što smješa odstoji, procijedite je i dobijenu tečnost sipajte u drugu posudu.
U tečnost dodajte šećer i sve izmiješajte da se šećer dobro rastvori. Ostavite da odstoji 24 sata i miješajte svakih 4 – 5 sati. Nakon što se tečnost slegne, procijedite je u veliku činiju. Sipajte vodu i sve dobro izmiješajte. Dobijeni sok sipajte u staklene flaše i zatvorite čepom. Možete odmah da ga konzumirate.

(Stil)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)