Uncategorized

SKIDA FLEKE OD ULJA KAO OD ŠALE: Kašičica sode bikarbone i još 1 sastojak djeluju kao magija za mrlje

Skidanje fleka od ulja danas predstavlja veliki problem za sve domaćice.
Teško je pronaći rješenje za to, ali postoji nešto može da vam pomogne.

Skidanje fleka od ulja i generalno skidanje masnih fleka uvijek treba početi, tako što ćete čistim ubrusom ili salvetom pokupiti višak masnoće. Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da vam riješe ovaj gorući problem:

Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom – podrazumijeva da fleku pospete većom količinom sode i ostavite na sat vremena. Postepeno soda bikarbona će upiti masnoću, to se jasno vidi time što prah potamni. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš, na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu. Tako je upotpunjeno skidanje fleka od ulja sa odjeće. Uklanjanje masnih mrlja sa većih površina, zahtijeva da se ponovi postupak posipanja sodom bikarbonom ili kada vidite da nije upijena sva masnoća.
Talk – je odlična prva pomoć, jedan od najboljih odgovora na pitanje ​kako skinuti fleku od ulja. Uflekano mesto izdašno pospite talkom i ostavite da odstoji, dok talk ne upije svu masnoću. Mekom četkom za odjeću iščetkajte talk i fleka će nestati.
Brašno, kukuruzni skrob ili gustin – takođe su superupijajuća sredstva za uklanjanje masnih fleka, koja ćete lagano iščetkati sa odjeće, poslije posipanja masne mrlje.
Deteržent za sudove razrijedite vodom, u odnosu 3:1 i možete mekim sunđerom naneti na fleku, dok ne zapjeni. Ukoliko nije osjetljiva tkanina u pitanju, istrljajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom sa sirćetom i uspješno ste uklonili masnoću. Operite poslije ovog postupka u veš mašini, na većim temperaturama. Suštinski skidanje fleka od ulja ne mora da bude teško, iako masne fleke jesu noćna mora na prvi pogled. Bilo da se isprljate dok na brzinu nešto pržite u kuhinji, poprskate po svilenoj haljini salatom, padne vam komadić vruće pizze.

Izvor: Novi.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)