Uncategorized

Umor, debljanje i tuga. Ukoliko osjetite PROMJENE u sebi zajedno sa NOVOTKRIVENIM simptomima problema sa štitnom žlijezdom, NEMOJTE IH IGNORISIRATI!

Postoje mnogi simptomi problema sa štitnom žlezdom koji na prvi pogled mogu izgledati trivijalno. Saznajte šta bi vas trebalo potaknuti da pregledate štitnu žlijezdu.
Klasični simptomi bolesti štitnjače obično su dobro poznati: hipertireoza uzrokuje uznemirenost, poremećaj srčanog ritma ili gubitak težine, između ostalog, dok hipotireoza uzrokuje tromost, neraspoloženje ili debljanje, kaže Kelly Wood. Međutim, postoje i drugi, manje očigledni simptomi povezani s problemima štitnjače kojih biste trebali biti svjesni. Saznajte da li trebate posjetiti svog ljekara.

Šta je štitna žlezda?
Štitna žlijezda se nalazi u prednjem dijelu vrata i oblikovana je kao leptir. Teško je povjerovati da tako mala stvar ima tako ogroman utjecaj na naše tijelo. Ako je štitna žlijezda preaktivna, proizvodi previše hormona štitnjače, uzrokujući hipertireozu. Međutim, ako je štitna žlijezda nedovoljno aktivna, luči premalo hormona štitnjače i dolazi do hipotireoze.

Simptomi problema sa štitnom žlezdom
Poremećaji štitnjače su iznenađujuće česti. Statistički, problemi sa štitnom žlezdom se javljaju kod do 12 osoba od 100. Do deset puta češće su to žene. Međutim, prije nego što većina oboljelih shvati da im je štitna žlijezda postala spora, tijelo šalje određene signale. Čitajte dalje za 12 znakova upozorenja koji ukazuju na to da biste trebali paziti na zdravlje svoje štitne žlijezde.

Osjećaj tuge ili depresije
Tuga ili anksioznost mogu imati mnogo uzroka, ali problemi sa štitnom žlijezdom također mogu doprinijeti promjenama raspoloženja. Depresija je često prvi simptom problema sa štitnjačom (češći kod hipotireoze), kao i anksioznost (češća kod hipertireoze).

Zatvor i dijareja
Ako patite od zatvora, to može biti posljedica kvara u proizvodnji hormona štitnjače, koji usporavaju probavu. Međutim, simptomi hipotireoze mogu uključivati ​​ne samo zatvor, već i pretjeranu potrebu za odlaskom na toalet i rijetku stolicu.

Umor i pospanost
Svima je teško ustati ujutro iz kreveta, ali kada to postane potpuno dosadan i svakodnevni problem, to može biti znak upozorenja. Otkazivanje štitne žlijezde uzrokuje letargiju čak i tokom dana, često povezano s promjenama raspoloženja.

Gubitak kose i suva koža
Da li čak i zimi osećate suvu i svrbež kože? To može biti simptom hipotireoze. Promjena ove strukture uzrokovana je usporavanjem metabolizma i odgovorna je za lučenje znoja. Kosa i nokti mogu biti suvi i lomljivi. Takođe možete početi da gubite kosu, a u nekim slučajevima i obrve.

Naglo povećanje telesne težine
Iako debljanje može biti uzrokovano brojnim faktorima, ako se pojavi iznenada, bez promjene navika u ishrani i vježbanju, može biti razlog za zabrinutost. Zapravo, to je jedan od glavnih razloga za posjete ljekaru. Pacijenti kažu da ne jedu više nego inače, ali i dalje dobijaju na težini. Redovno vježba, ali to nimalo ne pomaže. U većini slučajeva, ovo je simptom hipotireoze.

Smanjen libido
Kada se štitna žlijezda usporava, usporava se i metabolizam, odnosno sav metabolizam u tijelu. U međuvremenu, odgovoran je za organe koji luče polne hormone. Nažalost, nizak nivo ovih hormona smanjuje želju za seksom.

Bol u mišićima
Ova vrsta bola je normalna i naravno može imati druga objašnjenja. Suprotno tome, ako doživite nasumično i misteriozno ukočenost u rukama, šakama, nogama ili stopalima, vaša štitna žlijezda može biti izvor problema. S vremenom, nedostatak hormona štitnjače može dovesti do oštećenja nerava koji šalju signale iz mozga u ostatak tijela.

Ubrzani rad srca
Kada se zaljubite, vaš otkucaj srca može porasti. Međutim, “lepršanje” može biti uzrokovano i problemima sa štitnom žlijezdom. Tada se osećate kao da vam srce kuca duplo brže. To se može osjetiti na odgovarajućem mjestu na vratu ili zglobu.

Vrtoglavica
Ako osjetite vrtoglavicu koja vremenom postaje sve intenzivnija, možda je kriva vaša štitna žlijezda. Hipertireoza može otežati koncentraciju, dok hipotireoza može uzrokovati probleme s pamćenjem. Mnoge žene misle da je to nešto što dolazi sa menopauzom, dok je to simptom problema sa štitnom žlezdom.

Visok krvni pritisak
Ako imate visok krvni pritisak i jedino rešenje su lekovi, zdrava ishrana ili redovno vežbanje, trebalo bi da proverite štitnu žlezdu. Prekomjerno aktivna štitna žlijezda može uzrokovati visok kolesterol, što može dovesti do zatajenja srca.

Promjena ukusa
Jesu li vam stvari odjednom izgledale drugačije? Okus i miris se mogu promijeniti kod hipertireoze. Ako ne možete prestati da se prejedate, to bi mogao biti simptom hipertireoze. Ovaj poremećaj tada balansira sve unesene kalorije, pa čak i ako jedete cijelo vrijeme, ne možete se ugojiti. Iako ovo može zvučati kao san za mnoge žene, to je svakako razlog da odete kod doktora.

Neugodne senzacije u grlu
Štitna žlijezda se nalazi u vratu, pa je moguće da ćete tu imati bolove. Kvrga u grlu, promjena glasa ili povećanje štitne žlijezde mogu biti znak problema s ovim organom. Ako ništa od ovoga ne osjećate, možete provjeriti da li ste dobro tako što ćete se pogledati u ogledalo i potražiti otok.

Izvori: Healthline

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)