SAMO 1 KAŠIČICA ZA DUPLO VEĆI UROD PARADAJZA…

Soda bikarbona je najbolji prijatelj baštovana: Evo 10 pametnih upotreba za nju u bašti
Soda bikarbona nije samo za kućnu upotrebu. Takođe ima mnoge prednosti za bašte i voće i povrće. Saznajte o 8 najboljih upotreba sode bikarbone u bašti.
Pokazalo se da je soda bikarbona korisna za uklanjanje mrlja, izbjeljivanje zuba, čišćenje površina, pa čak i uklanjanje pesticida. Ima toliko funkcija, a soda bikarbona dodaje još jedan niz na listu. Ovo je njegova upotreba u vrtlarstvu, a također je vrlo praktična iz više razloga.

Evo 8 upotreba sode bikarbone u bašti:
1.Držite male životinje podalje

Da biste se riješili insekata koji uništavaju vrt, soda bikarbona bit će vaš glavni saveznik. Recite zbogom hemijskim pesticidima koji su štetni po zdravlje i okolinu i odaberite ovaj ekološki bijeli prah.
Da biste to učinili, pomiješajte jedan litar vode, jednu supenu kašiku maslinovog ulja, dve kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog sapuna u bočici sa raspršivačem. Prskajte svoju baštu ovom mešavinom svaka tri dana kako biste sprečili insekte.

2.Uklonite gljivice, pepelnicu i korov:
Da biste se riješili gljivica u svom vrtu, pomiješajte 4 kašičice sode bikarbone sa galonom vode i nanesite smjesu na problematična područja.
Da biste zaštitili voće i povrće od pepelnice, poprskajte mješavinom jedne žlice sode bikarbone, 2,5 kašike hortikulturnog ulja i jednog galona vode.
Da biste uklonili korov, posebno kragnu koja raste između pukotina na trotoaru, navlažite područje i napravite pastu stavljanjem debelog sloja sode bikarbone unutar pukotina.

3.Produžite život cvijeću
Ako želite kod kuće imati buket ruža ili cvijeća kako biste uživali u njihovom mirisu, možete ih staviti u vazu s malo soli i sode bikarbone kako biste poboljšali njihov izgled i produžili vijek trajanja.

4.Zalijte cvijeće
Kako biste zalijevali svoje vrtno cvijeće, ne ustručavajte se dodati malo sode bikarbone u bocu za zalijevanje. S vremenom ćete otkriti da će vaše cvijeće postati šarenije i zdravije.

5.Poboljšati ukus i izgled biljaka
Paradajz uzgajan na manje kiselom tlu bit će slađi. Dakle, pospite sodu bikarbonu u tlo oko njih.
Kako biste podstakli cvjetanje begonija, hortenzija i geranija, zalijevajte ih mjesečno jedinstvenim tonikom napravljenim od dvije litre vode i jedne supene kašike sode bikarbone.
Kako bi ljiljani, perunike, geranije i tratinčice bili zdraviji i šareniji, dodajte sodu bikarbonu prije nego što sipate u vodu.

6.Očistite baštenske dekoracije
Svi znate koje su prednosti sode bikarbone za čišćenje vaše kuhinje ili kupatila. Vaš vrt također može imati koristi od njegovih sposobnosti čišćenja. Da biste to učinili, jednostavno pospite bijelim prahom sve ukrase u svom vrtu i obrišite ga vlažnom krpom.

7.Riješite se mrava
Ima li mrava u vašoj bašti i kući? Ne paničite. Pomiješajte pet kašičica sode bikarbone sa pet kašičica šećera u prahu i jednom kašikom vode. Potražite mravinjake i prekrijte ih ovom smjesom. Oprostićete se od dosadnih mrava.

8.Testirajte pH tla
Da biste testirali pH vašeg tla, trebat će vam pola šolje sode bikarbone i pola šolje sirćeta. Zatim uzmite dva uzorka tla i stavite ih u odvojene posude. U jedan od uzoraka sipajte sirće i ako se zapjeni, pH mu je iznad 7 ili je alkalan. U suprotnom drugom uzorku dodajte sodu bikarbonu i pola šolje vode. Ako sada prsne, kiselo je.
Da biste smanjili jak miris komposta, jednostavno pospite malo sode bikarbone preko komposta.

9.Uklonite gljivice i plijesan
Uz vlagu, gljive mogu rasti na biljkama. Soda bikarbona poznata je po svojim antiseptičkim svojstvima i pomaže u uklanjanju plijesni. Studija je takođe pokazala njegove efekte na kvasac, dermatofite i buđ. Jednostavno pošpricajte zahvaćeno područje sodom bikarbonom i vodom.

10.Oslobodite se korova
Korov se često zaglavi u pukotinama baštenskih staza. Da biste riješili ovaj problem, jednostavno navlažite područje gustom pastom napravljenom od sode bikarbone. Oprostićete se od onog korova zbog kojeg vaša bašta izgleda zapušteno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top