RECEPT ZA SIRUP OD B0ROVIH IGLICA PROTIV KAŠLJA, BRONHITISA, UPALE GRLA, ZA JAK IMUNITET I GASTRITIS

Ono što još morate znati je da se ne sme koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbjegavati u širokom luku. Ako spadate u osobe koje se razumiju u četinare i lako prepoznajete bijeli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka. Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gdje ih otkinete, te godine neće više izrasti. Za sam početak daćemo vam nešto više informacija o bijelom boru, pa da krenemo…

Kako prepoznati mlade borove iglice
Prije nego što podijelimo recept za sirup od borovih iglica, daćemo vam neke najosnovije smjernice o ovoj biljci. Bijeli bor ima latinski naziv Pinus sylvestris, njegovi drugi nazivi su još bor, divlji bor, šumski bor, čam, lučevina. Stablo bora može da naraste više od 10 metara u visinu, a njegov stubasti koren prostire duboko u tlo. Stablo i grane pokrivene su u mladosti smeđo-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom.
Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene borove iglice duge su 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dvije zajedno. Cvjetovi su jednodomni, pa se iz ženskih cvjetova oblikuju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin.
Danas je ovo drvo naročito cijenjeno, jer se od njega pravi izvanredni sirup od borovih iglica protiv kašlja, za koji je već dokazno da je odlično prirodno sredstvo za sve tegobe disajnih puteva, naročito za liječenje bronhitisa. Bijeli bor je rasprostranjen po čitavoj Evropi, nalazimo ga od nizinskih i brdskih, do viskokih planinskih područja. Cvjeta u maju mjesecu, a vrijeme sazrevanja sjemena mu je u oktobru druge godine.
U ljekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao svježe za pravljenje sirupa, već dio njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte. Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica, čiji ćemo recept takođe podijeliti sa vama u ovom članku.
Kako sve možemo upotrijebiti borove iglice kao lijek
Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, djelotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u liječenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili nakon oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi dio njihovog ljekovitog svojstva.
Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo svježi, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocjene gorke i ljekovite materije. Uspješno se koriste za liječenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje oboljevaju od reume i artritisa.
Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži ljekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za liječenje kožnih bolesti. Ako planirate upotrijebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni.
Takođe kora od bora zbog ljekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspješno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko djelovanje. Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih dijelova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom
Za početak donesite jednu važnu odluku. Uzmite jedan slobodan dan, pobjegnite od gradske vreve, smoga i zagađenog vazduha i to odmah u ranim jutarnjim satima. Najbolje bi bilo da sjednete na bicikl i provozate se do obližnje šume bogate četinarima. Maloprije smo vam dali instrukcije kako da prepoznate mlade iglice od bora, ukoliko i dalje niste sigurni u to, povedite onoga ko zna.
Za sirup protiv kašlja mogu poslužiti i jela i smreka. Kada se vratite kući postupak pripreme je krajnje jednostavan, za početak bilo bi poželjno da borove iglice saperete sa hladnom vodom od prljavštine i malo sačekate da se prosuše. Evo šta dalje slijedi:
U odgovarajuću staklenu teglu stavite najprije red šećera, preko kojeg se stavlja red sviježe ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mjesto da se šećer lagano rastapa.
Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji najmanje 40-tak dana. Ovako dobijen prirodni lijek za imunitet pravi se upravo sada u proljećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka.

U našem narodu se za ovaj prirodni lijek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..
Recept za sirup od borovih iglica broj 2
Evo kako se priprema:
Dva kilograma svježih borovih izdanaka prokuha se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Nakon toga se sve zajedno procijedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuha i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.
Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dvije-tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocjena svojstva.
Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda. Ukoliko se odlučite za med – a ne za bijeli šećer (koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Takođe, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.
Kako se pravi čaj od borovih iglica
Kao što smo na početku obećali, podijelićemo i ovaj recept:
Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih saprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuhajte petnaestak minuta. Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih 30-ak minuta. Procijedite dobijeni čaj od borovih iglica, ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna. Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smjele da ga uzimaju.

Ljekoviti preparat od bora
U omjeru u kome jedan dio da čine borove iglice ide 10 dijelova vode za preparat. A upotrebljava se slično kao ljekoviti čaj od borovih iglica, zaslađen domaćim medom – ovaj prirodni lijek je jako dobar kod zastarijelih katara disajnih puteva, promuklosti grla, kašlja, lakšeg oblika bronhitisa ili za inhalacije. Mlade izdanke bora treba brati početkom proljeća.
Ljekovita kura od bora
Oboljeli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proljeća podvrgnuti sljedećoj prirodnoj terapiji:
Ubrati 30 grama svježih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mlijeka. Nakon sat vremena dobro procijediti i piti napitak tokom cijelog dana.
Kako se koristi smola od bora
Ukoliko imate kamen u žuči i česte grčeve napravite ovaj prirodni lijek:
5 grama svježe – tek istekle borove smole, rastvorite u 20 grama etera i tu kuru uzimajte jednanput dnevno. Dozirajte najviše 5-10 kapi na jednoj kocki šećera i pojedite…
Kao što vidite sirup od borovih iglica nije jedini ljekoviti recept koji možete napraviti od ovog četinara, te vam preporučujemo da i ostale recepture isprobate. Nešto starijoj djeci takođe možete davati borove iglice sa medom, ali bi bilo poželjno da se prvo posavjetujete sa pedijatrom, takođe med od borovih iglica u trudnoći nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa doktorom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top