Uncategorized

Doktor je pokazao jednostavne vježbe koje će vratiti kosti na svoje mjesto: UKLONIT ĆE I BOL U NOGAMA I UMOR!

Pogađate, čak 50% populacije pati od bolova u stopalima, što na razne načine čini svakodnevni život neugodnim. Bol može imati različite oblike, ali uzroci su uglavnom isti – loša obuća, preopterećenje tetiva uzrokovano uzastopnim pokretima, izrasline, višak kilograma ili preveliko opterećenje. Bol može pucati do butina ili donjeg dijela kičme, a može mučiti i mlade ljude. Ako spadate u ovu grupu, trebali biste znati neke jednostavne pokrete koji mogu jako brzo pomoći i donijeti olakšanje na duže vrijeme.

Postoji nekoliko načina za ublažavanje boli, a jedan od najefikasnijih je očito ispravan pokret – jednostavne vježbe koje pružaju ne samo ublažavanje bolova, već i dugotrajnu korekciju.

Vježba sjedenja
Istezanje u sjedenju je vrlo praktično, jer ga možete mirno raditi i na poslu. Postupite na sljedeći način:

Prelazak boce

Uzmite bocu mineralne vode, napunite je vodom i dobro zatvorite. Stavite ga ispod stopala i kotrljajte ga naprijed-natrag nekoliko minuta.
Vježbu radite na svakoj nozi posebno. Ponovite najmanje 15 puta za svaku nogu. Pokret je veoma prijatan, deluje kao masaža.

Istezanje

Sjednite na pod sa ispruženim nogama ispred sebe, namotajte ručnik i držite ga za krajeve. Preklopite njegov centar preko sredine stopala i počnite polako povlačiti.
Stopala se naginju unazad, a peškir se kotrlja do prstiju. Zadržite 15 do 30 sekundi, a zatim ponovo gurnite naprijed nožnim prstima i ručnik će se otkotrljati do sredine stopala.
Ponovite vježbu 3 puta.

Uzimanje olovke sa nožnim prstima

Ovo je izuzetno laka vježba – stavite olovku na tlo i stanite ispred nje. Pokušajte da ga uhvatite i podignete nožnim prstima. Držite ga 10 sekundi, a zatim ga ponovo spustite na tlo. Ako vam je problem uhvatiti olovku, umjesto toga možete podići i krpu.
Vježbajte dok ne počnete da osjećate da bol nestaje u drugom dijelu tijela koji vas muči.
Ako bol ne prestane odmah nakon prve vježbe, ponovite je na sličan način kao i ostale vježbe svaki dan barem nekoliko minuta na svakoj nozi.

Vježbe stajanja

Stanite sa obje noge zajedno. Savijte jednu nogu u kolenu i stavite je ispred sebe. Drugu nogu držite ispruženu iza sebe.
Nagnite se naprijed da istegnete mišiće na nozi koja je ispružena iza vas.
Ponovite vježbu 3 puta na svaku stranu.

Hodanje na prstima

Ovo je jednostavna vježba koju možete raditi tokom uobičajenih kućnih poslova, ili kada idete provjeriti poštansko sanduče, na primjer. Jednostavno hodajte na prstima 10-15 minuta – koliko možete izdržati. Na taj način ćete ojačati svod stopala, ojačati prednji dio stopala i izbjeći neugodne grčeve.ň

Zdrav luk = zdravo stopalo

Možda se sjećate ove vježbe iz vremena kada ste bili dijete. Radi se samo o pokušaju da se prsti savijene što je više moguće unutar noge. Na primjer, pokušajte vidjeti možete li držati ovakvu olovku. Ova vježba ima nevjerovatan efekat protiv grčeva, jača svod i sprječava jake bolove u stopalima. Ponovite 15 puta za svako stopalo.

Masaža teniskom loptom

Odličan za regeneraciju stopala i podešavanje položaja skočnog zgloba. Radite što je češće moguće uveče pre spavanja. Sjednite i stavite nogu na tenisicu. Premjestite cipelu od pete do prstiju. Ovo je najlakši put do zdravih stopala i ujedno vrlo ugodan. Radite ovu vježbu, na primjer, ispred TV-a.

Peckajući bol u stopalima – brža pomoć!

Rast na nozi može učiniti vaš život zaista neugodnim. Peckajući bol vas prati bukvalno na svakom koraku. U pravilu se javlja nakon preopterećenja i upale ravne tetive stopala. Obično se razvija postupno i manifestuje se povremenim blagim bolom. Ali onda se javlja iznenadni, oštar i intenzivan bol koji se manifestuje kada stojite, hodate i odmarate. Može se pojaviti i sa starenjem, jer starenje smanjuje elastičnost stopala i ligamenata, kao i sloj potkožnog masnog tkiva koji štiti petu od mehaničkih oštećenja. Ako patite od ovog problema, ovi efikasni kućni lijekovi sigurno će vam dobro doći da se riješite bolova.

1.Kupka za stopala
Trebamo:

50 ml kokosovog ulja
2 kašičice jabukovog sirćeta
1 kašičica sode bikarbone
pristup:
U posudu sipajte ulje, sirće i sodu. Mešajte dok se ne formira homogena pasta. Čuvati na mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti. Uvek nanesite ovu pastu na upaljeno mesto uveče pre spavanja i lagano umasirajte. Na kraju obujte uže čarape i ostavite cijelu noć. Već ujutro ćete osjetiti olakšanje bola. Za bolji efekat možete konzumirati pastu od 1 kašičice kokosovog ulja i 1/4 kašičice sode bikarbone. Koristite najmanje 7 dana. Ovaj tretman vas može potpuno osloboditi bolova.

Zašto ovaj tretman djeluje?
– Kokosovo ulje je prirodni hidratant koji omekšava kožu pete i na taj način ublažava bol.
– Jabukovo sirće je odličan lijek koji uklanja višak kalcija, ublažava bol i upalu.
– Soda bikarbona je kućni lijek koji također pomaže u smanjenju naslaga kalcija u peti. Također smanjuje upalu i bol.

2.Led
Poznato je da led ublažava bol i upalu. Nanesite paket leda na petnu kost oko 15 minuta i ponovite postupak po potrebi. Međutim, primjena leda je samo privremena pomoć. Nemojte nanositi led direktno na kožu.

3.Kora banane
Stavite koru banane na bolno mesto i ostavite da deluje. Jednako dobro djeluje i oblog od listova kupusa.

Ako bol ne nestane i vaše stanje se ne poboljša, posjetite ljekara.

Izvor: e-retete.eu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)