EVO KAKO DA SE EFIKASNO OTARASITE MRAVA U KUĆI na potpuno prirodan način

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je – čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane posvuda.
Ako je moguće, držite smeće izvan kuće, u dvorištu ili na balkonu. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati podalje od svog doma:


– Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijev karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.
– Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gdje uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…
– Dvostruko ljepljiva traka je jedno od rješenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje.
– Miris cimeta bubama nije prijatan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.
– Prirodni sprej koji mrze – pomiješajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilića. Dobro promešajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.
– Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.
– Kora od krastavca – to je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će.
– Stavite listiće lovora po uglovima stana gdje se javljaju mravi, piše 24sata.hr.
– Sirće je čudotvorno. Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smejsu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.
– Soda bikarbona i šećer u prahu – ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim mjerama pa staviti na mjesta s mravima.
– Miris kafe će ih natjerati da promjene stanište. Sve što treba uraditi je staviti mljevenu kafu na mjesta odakle izlaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top