Uncategorized

Ako želite da dobijete jaku žetvu dobrog, zrelog paradajza u svom vrtu, potrebno je da dodate ovaj sastojak zemlji. DOVOLJNA JE ŠAKA I GOTOVI STE!

Ako želite da dobijete jaku žetvu dobrog, zrelog paradajza u svom vrtu, potrebno je da dodate ovaj sastojak zemlji. Dovoljna je šaka i gotovi ste: nema povratka.
Pokretanje povrtnjaka nije ni lako ni brzo. Potrebno je vrijeme, posvećenost i puno strpljenja. Ako imate paradajz u svojoj bašti, ovaj članak je za vas. Uzgoj paradajza podliježe strogim pravilima kojih se treba pridržavati. Uz sva osnovna pravila za postizanje nekih rezultata, dobro je znati i neke tajne koje svakako mogu olakšati proces i dovesti do zadovoljavajućeg rezultata. Vjerujemo da su jednostavni tretmani poput vode i pravilnog izlaganja suncu dovoljni. Nije tako.
Za optimalan rezultat bitno je intervenirati korištenjem određenih sastojaka. Očigledno su to prirodni sastojci ili sastojci koji ne smiju biti štetni ni za naš paradajz ni za nas same. Ovo posljednje čini našu žetvu ukusnijom, ljepšom i bogatijom. Hajde da zajedno smislimo koji sastojak dodati zemljištu u koje smo posadili paradajz.

Povrtnjak i paradajz: ovako se radi
Uzgajati paradajz znači samostalno ga uzgajati i imati plod na raspolaganju bez brige o njegovom porijeklu ili kvaliteti. Konzumiranje proizvoda iz vlastitog vrta garancija je svježine. Ali kako možemo napraviti paradajz još boljim od onih koje nalazimo u supermarketima? Prije svega, morate znati da je uzgoj ovog voća prilično jednostavan, ali zahtijeva veliku pažnju. Da biste posadili paradajz, jednostavno stavite sjeme nekoliko centimetara ispod zemlje, pokrijte ih i zalijte. Tada će paradajz teoretski proklijati nakon dva do tri mjeseca.
Klice se pojavljuju gotovo odmah, ali da biste vidjeli rođenje i rast samog paradajza, morate strpljivo čekati. Međutim, dok se čeka, može se mnogo učiniti da se doprinese pravilnom razvoju ploda. Osim vode i raznih gnojiva, postoji jedan poseban sastojak bez kojeg nikada nećete ostati: ljuska jajeta. Da, dobro ste pročitali, možemo koristiti ljuske od jaja kao glavni sastojak u našem poslovanju u vrtu. Hajde da zajedno vidimo zašto i kako to učiniti.

Uzgajanje paradajza u povrtnjaku sa ljuskom jajeta: To je razlog zašto biste to trebali učiniti
Možda izgleda čudno i apsurdno, ali je istina: ljuska jajeta je lijek za naše paradajz. Nikada ne smijemo zaboraviti da su trikovi iskusnih uzgajivača uvijek efikasni i dobro osmišljeni. Kada pokušavamo uzgajati voće, povrće ili povrće, nikada ne smijemo zaboraviti važnost obezbjeđivanja pravih hranljivih materija. Ne mogu se svi važni nutrijenti dobiti samo unosom vode; ovaj aspekt se mora promovisati. Baš kao što mi ljudi uzimamo vitaminske dodatke da bismo se osjećali bolje, biljkama su također potrebni vitamini i minerali.
Gvožđe, cink i magnezijum su osnovni. Ljuske jaja sadrže mineral koji je veoma važan za paradajz: kalcijum. Kalcijum je neophodan za normalan razvoj korijenskog sistema; uključen je u ćelijske strukture i čini ih znatno otpornijim na napade gljivica i parazita. Kada nedostaje kalcij, to odmah primjećujemo jasnim signalom: znakovi truleži, trulež koja postepeno počinje da cijepa plod na dva dijela.

Kako dodati ljuske jaja u tlo
Najbolji način da stavite ljusku jajeta u zemlju je da je sitno iseckate. Trebalo bi da bude skoro kao prah ili brašno. Kašika nasjeckane kore dovoljna je da se zabode u prilično duboku rupu. Posipamo je zemljom i na nju posadimo naše seme paradajza. Zahvaljujući zgnječenoj kori, naš paradajz može dobiti stalan izvor kalcijuma tokom faze rasta.
Ovo je potpuno održiv trik koji ni na koji način ne ugrožava zdravlje okoliša i zdravlje naših paradajza. Ovaj trik se može koristiti i za brigu o svim ostalim elementima našeg vrta: to može biti samo dobro za njih! Osim toga, to je i potpuno održiva metoda sa ekonomske tačke gledišta. Nema više novca za hemijska đubriva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)