Uncategorized

STRUČNJACI OTKRILI KAKO DA IZBJEGNETE UJED ZMIJE: Samo napravite OVO i OTROVNICA će pobeći glavom bez obzira

Za neke je leto prilika za odmor i izležavanje, ali ima i onih koji svoj odmor vole da provedu aktivno, rekreativno, u prirodi, šetajući, planinari… U tom slučaju postoje opasnosti, a među njima – zmije .

Kako izbeći ujed zmije u prirodi? Evo nekoliko saveta…
Izbegavajte visoku travu

Mnoge zmije vole da se kriju u travnatim predelima, gde ih ne možete dobro videti. Zato je najbolje da se držite utabane staze kako biste jasno videli kuda hodate. Naravno, to ne znači da se zmije ne mogu naći van travnatih površina, pa budite oprezni…
Kada stignete u novi kraj, raspitajte se o lokalnim zmijama – da li ih ima, kakve su, koliko su opasne, gde su?

Izbegavajte rupe
Razne rupe omiljene su lokacije zmija – odnosno mesto gdje baš i ne želite da gurate noge, na primjer, kada se penjete po stijenama ili istražujete pećine, piše Večernji.hr.

Zmije se takođe mogu penjati
Ne zaboravite da zmije nisu vezane za zemlju, već se mogu i penjati. Nisu baš tako vešte kao veverice, ali su dovoljno dobre da se popnu na drvo ili tako nešto. Dakle, nije nemoguće sresti zmiju licem u lice…

Čak i mrtve zmije ujedaju
Ako nađete mrtvu zmiju i želite da je uzmete iz nekog razloga (možda želite suvenir ili uspomenu), budite oprezni. Zmije koje su nedavno umrle i dalje imaju reflekse, pa čak i mrtve mogu da vas ugrizu. Osim toga, žive zmije su prilično dobre u pretvaranju da su mrtve, pa bi možda bilo bolje ostaviti ih na miru.

Pazite gde kampujete
Zmije su noćne životinje pa pazite gde postavljate šator. Izbegavajte „zmijske“ teritorije, kao što su visoka trava, kamenite površine, drvo ili velika grana… Kada spavate, zatvorite šator i stavite čizme unutra, ne ostavljajte ih napolju. Kada ih ponovo obučete, protresite ih za svaki slučaj da proverite da li je zmija ušla u njih.

Odgovarajuća obuća i odeća
Nosite čvrste cipele i dugačke pantalone. Zmije mogu zubima da probuše tanke materijale. Ne hodajte u neometanim područjima bosih nogu ili šortseva.

Šta ne možeš da uradiš?
“Ako je došlo do ujeda, važno je da ostanemo mirni i prisebni, da ne trčimo i ne paničimo, jer će se na taj način otrov brže širiti po telu. Ako smo prepoznali da se radi o otrovnoj životinji koja je prisutna u Bosni i Hercegovine ili šire, ugrizeno lice treba prvo prevesti u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati Hitnu pomoć, radi dobijanja protuotrova Do dolaska Hitne pomoći ili dolaska u bolnicu potrebno je leći ili sedite mirno limfni i krvni sistem Ruku treba postaviti u nivo srca, a nogu podignuti, što može smanjiti otok. Skinite prstenove i satove pre nego što ekstremitet postane otečen.
Pokrijte mesto ugriza čistim, suvim zavojem. Označite ivicu otoka na koži“, savjetuju iz HZJZ-a. Međutim, iznose i cijeli spisak onoga što ne smijemo činiti.
“Ne čekajte da se pojave simptomi u slučaju ujeda, već odmah potražite medicinsku pomoć. Ne stavljajte zavoj jer sprečava protok krvi i može izazvati nekrozu. Ranu nemojte seći nožem niti je seći na bilo koji način. Ne pokušavajte da isišete otrov.

(Espreso/radiosarajevo.ba/Prenela P.V)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)