Uncategorized

ČESTO IMATE B0L U JEDNOM RAMENU KOJI SE “SPUŠTA” NA RUKU? Hirurg objasnio kakvo je stanje u pitanju i da li je OPASN0

Bol u ramenu i ruci može biti simptom neuobičajenog stanja, a ortopedski hirurzi navode uzroke i znakove upozorenja!
Ako često osjećate bolove u ramenima i rukama, možda patite od neuobičajenog stanja – “smrznuto rame”!

Ortopedski hirurg dr. Skot Smit objašnjava da je ovaj problem češći i da je uzrokovan nedostatkom sinovijalne tečnosti u zglobovima i fuzijom vezivnog tkiva sa kostima.
Simptomi “smrznutog ramena” su bol u ramenu koji zrači u ruku i često je jak. Ono što slijedi je smanjenje opsega pokreta tog zgloba.
“To nije problem koji se dešava preko noći, ali ima tri različite faze. Prva faza je najbolnija i zovemo je upalna faza. Zatim postoji faza zastoja, kada je kretanje ograničeno, ali bolno. Ona je manje intenzivna, a onda postoji faza zastoja. faza rezolucije, kada se tkiva vraćaju u normalu, a bol i ograničenja kretanja nestaju”, objašnjava on.
Najčešće pogađa osobe u dobi između 40 i 60 godina, a češći je kod žena.
Zdravstveni problemi koji pogoršavaju stanje su dijabetes, nepokretnost nakon ozljede ili operacije, a postoje neke studije koje sugeriraju da “smrznuto rame” može utjecati na osobe sa srčanim oboljenjima, problemima sa štitnom žlijezdom i Parkinsonovom bolešću.
Nema drugih jasnih specifičnih faktora rizika, „smrznuto rame“ se može pojaviti i kod dominantnih i kod nedominantnih ruku, a ne postoje studije koje povezuju određena zanimanja sa ovim problemom.
Smrznuto rame se može liječiti mirovanjem, umjerenom fizikalnom terapijom i istezanjem, te lijekovima protiv bolova ako je potrebno i nije opasno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)