CRNA ŠUMA…KOLAČ SA VIŠNJAMA I SIROM KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI

Sastojci
5 jaja (veličina M)
150 g brašna
25 g kakao praha
1 prstohvat soli
50 g šećera u prahu
100 g putera
1 čaša (720 ml) visanja
1 pakovanje sosa u prahu sa ukusom vanilije (za kuvanje)
1000 g kvarka (40% masti)
100 g kukuruznog škroba
150 g šećera
1 mahuna vanile
200 g kuverture tamne čokolade
120 g vrhnja za šlag
20 g kokosa
Masnoća za kalup
Brašno za radnu površinu
Papir za pečenje
Osušeni grašak
Aluminijska folija

priprema
Podmažite kalup za opruge (26 cm Ø). Odvojite 1 jaje. Za prhko tijesto pomiješajte brašno, kakao, sol i šećer u prahu u posudi. Dodajte žumance i puter na komadiće. Prvo mesiti kukom za testo ručnog miksera, a zatim rukama da dobijete glatko testo. Razvaljajte okruglo (oko 26 cm Ø) na pobrašnjenoj radnoj površini. Njime obložite bazu kalupa. Ohladite oko 30 minuta.
Višnje ocijedite i sakupite sok. Pomiješajte 4 kašike soka od visanja i sos u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Preostali sok od višanja zakuhajte, maknite šerpu sa vatre i umiješajte sos u prahu. Vratite na zagrejanu šporetu i kuvajte, mešajući, oko 1 minut. Ubacite višnje. Prebacite u činiju, prekrijte folijom direktno na kompot od višanja i ostavite da se ohladi.
Testo obložite papirom za pečenje. Na to stavite sušeni grašak i pecite u prethodno zagrijanoj rerni (električni šporet: 175 °C/ventilatorska rerna: 150 °C/gas: vidi proizvođača) 12-15 minuta. Ukloni. Uklonite osušeni grašak i papir za pečenje i ostavite da se tijesto ohladi.
Zamotajte vanjsku stranu tepsije nekoliko puta aluminijskom folijom. Mahunu vanile prepolovite po dužini. Stražnjom stranom noža izstružite pulpu. Pjenjačom ručnog miksera izmiksajte kvark, preostala jaja, skrob, šećer i pulpu od vanile dok ne dobijete glatku smjesu. Polovinu smjese sira ravnomjerno rasporedite po podlozi od prhkog tijesta. Dodajte kompot od višanja u kuglicama, po vrhu ravnomjerno rasporedite preostalu smjesu sira i zagladite. Posudu sa oprugom stavite u šerpu napunjenu vrelom vodom tako da forma bude cca. 2,5 cm visine u vodi. Pecite u zagrejanoj rerni na stalnoj temperaturi oko 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki oko 2 sata.
Kuverturu od tamne čokolade nasjeckajte. Zakuhajte vrhnje i kokosovu mast. Skinite lonac sa vatre. Dodajte čokoladu i otopite uz miješanje. Izvadite tortu iz kalupa, stegnite je u obruč za tortu i ravnomjerno rasporedite čokoladnu glazuru. Ohladite tortu oko 1 sat. Pažljivo olabavite obruč za tortu, isecite tortu na komade i poslužite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top