Uncategorized

Zašto se nedostatak kalcjuma javlja kod paradajza i paprike – KAK0 GA SPRIJEČITI?

Baštenskim biljkama je potrebno tlo bogato hranljivim materijama da bi uspjevale. Ako je tlo, na primjer, siromašno kalcijumom, to će uticati na povrće u bašti, a posljedice će biti vidljive. Zašto se javlja nedostatak kalcijuma u ​​paradajzu i paprici i kako ga razlikovati od drugih biljnih problema? Šta treba da uradite da biste sačuvali berbu?

Razlika između nedostatka kalcijuma i opekotina od sunca
Kalcijum je neophodan za dobijanje bogatog i zdravog usjeva povrća. Ako nedostaje, efekti će biti vidljivi na nivou biljke. Što se tiče paradajza i paprike, nedostatak kalcijuma se manifestuje slično. Na povrću će se pojaviti neke crne tačke koje će se povećati, a povrće više neće biti dobro za konzumaciju.

Često se ove tačke pogrešno smatraju drugim problemima biljaka, kao što su opekotine od sunca. Za razliku od problema izazvanih jakim suncem ili sušom, nedostatak kalcijuma se pojavljuje kao crna tačka, a ne žuta. Posebnost je i to što sunce izaziva opekotine na gornjem dijelu povrća, dok će nedostatak kalcijuma biti vidljiv na donjem dijelu.

Zašto se nedostatak kalcijuma javlja kod paradajza i paprike
Najčešće, nedostatak kalcijuma se javlja na zrelom povrću, neposredno prije nego što se bere. Biljka možda više nema dovoljno hranljivih materija na nivou korijena da podrži potpuno sazrijevanje plodova.

Razlog zašto se ovaj problem javlja je taj što je apsorpcija kalcijuma povezana sa elementima koji utiču na ekstrakciju vode biljke iz zemljišta. Nedostatak vode, čak i kratkoročno, dovešće do toga da biljka ne dobije dovoljno kalcijuma. Kao rezultat, povrće će biti ugroženo. S druge strane pretereno zalivanje može uzrokovati gljivična oboljenja na listovima paradajza.

Šta možete učiniti da spriječite ili riješite problem nedostatka kalcijuma:
Ako su biljke u sunčanoj prostoriji, uvjerite se da je dobro provjetrena.
Malčiranje biljaka pomaže razvoju adventivnih korijenova – Malčiranje je korisno i iz razloga što spriječava da kapljice vode padnu na lišće biljke, te se tako predupređuju gljivična oboljenja.
Biljke treba zalivati češće, ali istom količinom vode.
Sistemi za navodnjavanje kap po kap su idealni.
Primjena đubriva na bazi kalcijuma. Primjenjuju se tokom vegetacionog perioda i potrebno je 2-5 aplikacija, u razmaku od 10 dana.


AGROSAVJET.COM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)