Uncategorized

ZABORAVITE SIRĆE I SODU: Ovaj kućni trik uklanja kamenac bolje od svega

Bez obzira na to teže li ekološki prihvatljivijem načinu života ili jednostavno žele uštedjeti, mnogi pri čišćenju u kućanstvu izbjegavaju hemijska sredstva te posežu za onim prirodnijim, ali jednako učinkovitim. Tu svakako spadaju svestrano bijelo sirće i soda bikarbona, no znate li da postoji još jedna namirnica u kućanstvu koja je nepravedno zapostavljena?

Najčešće se koristi za pripremu sokova, pekmeza i zimnice, no ujedno može biti višenamjensko sredstvo za čišćenje. Većina je već ima u svom domu, a kažu da je učinkovitija od sirćeta i bolja od sode. Barem kada je u pitanju uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja, kupaonske armature i slavine…
Riječ je, dakako, o limunskoj kiselini. Ipak, treba znati da se radi o kiselini, stoga treba biti oprezan s doziranjem, pokušati izbjeći dodir s očima i nositi gumene rukavice. Limunska se kiselina razrjeđuje najčešće vodom te se nakon nanošenja na željeno mjesto ostavlja 5 do 30 minuta, nakon čega se kamenac po potrebi riba spužvicom te obilno ispire vodom.
Za uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja poput aparata za kafu i kuhala za vodu potrebno je pomiješati tri kašike limunske kiseline s jednom litrom vode te uliti mješavinu u uređaj. Otopina bi trebala biti mlaka, a prije ponovnog korištenja uređaj treba dobro isprati.
Otopina u istom omjeru, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, može se koristiti za kupaonske armature i slavine. Otopinu treba uliti u bočicu s raspršivačem, dobro protresti, nanijeti na nakupljeni kamenac, ostaviti da kratko djeluje, po potrebi protrljati spužvicom ili krpom te isprati hladnom vodom. Limunska kiselina (oko 50 grama) može se nasipati i u WC školjku te ostaviti tokom noći – također će ukloniti mrlje i kamenac.
Može se koristiti i u mašini za suđe te mašini za veš: u prazan uređaj stavlja se sedam do osam kašika limunske kiseline i odabire ciklus ispiranja do 40 stepeni, piše Dom i dizajn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)