Ljudi koji ignoriraju grčeve u nogama nesvjesno preuzmaju ovaj ozbiljan zdravstveni rizik. 0VO POSLJEDNJE UPOZORENJE OBIČNO ZAVRŠAVA TRAGIČNO

Grčevi u nogama mogu biti ne samo neugodni, već i bolni. Ove neželjene kontrakcije mišića mogu poremetiti miran san i smanjiti kvalitetu života.
Vjerovatno niko ne želi da ga usred noći probudi iznenadni, bolni grč u nogama. Ove neočekivane kontrakcije mišića mogu biti ne samo neugodne, već mogu uzrokovati i značajnu nelagodu i poremetiti san. Iako su grčevi u nogama općenito bezopasni, oni mogu biti i signal određenih zdravstvenih problema ili nedostataka u tijelu, upozorava doktorica Alana Biggers. Saznajte koji su uzroci grčeva u nogama, mogući faktori koji ih uzrokuju i kako se efikasno boriti protiv njih.

Pretjerano opterećenje ili umor mišića
Prema Dr. Biggersu, jedan od najčešćih uzroka grčeva u nogama je preopterećenje mišića ili umor. Ovo preopterećenje može nastati tokom prekomerne fizičke aktivnosti, posebno tokom vežbanja ili sportova na koje niste navikli. Ako naglo dodatno opteretite noge tokom sporta ili druge fizičke aktivnosti, to može dovesti do nekontrolirane kontrakcije mišića, što se manifestira kao grč.
Stručnjaci su otkrili da je do 60% odraslih Amerikanaca iskusilo noćne grčeve u listovima. I ovdje je umor mišića glavni uzrok. Rizici su još veći kada su ovi mišići umorni zbog vrućeg vremena ili ako ne ostanete hidrirani. Grčeve može uzrokovati i dugotrajno stajanje ili hodanje, posebno ako nosite neodgovarajuću obuću.

Oticanje nogu je simptom zdravstvenih problema. Također skreću pažnju na poremećenu cirkulaciju i dehidraciju
Nedostatak hidratacije i minerala
Neadekvatan unos tečnosti i neravnoteža minerala, posebno magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, takođe mogu doprineti grčevima u nogama. Tijelu je potreban pravi balans ovih minerala za pravilnu funkciju mišića, navodi Healthline. Uvijek je potrebno prilagoditi režim pijenja individualnim potrebama, uključujući nivo fizičke aktivnosti ili vremenske prilike.

Zdravstvene komplikacije
Neka medicinska stanja također mogu doprinijeti češćoj pojavi grčeva u nogama. Prema riječima doktora Williama Morrisona, to uključuje, na primjer, vaskularne bolesti, gdje poremećaji protoka krvi mogu utjecati na opskrbu mišića kisikom i hranjivim tvarima, što može dovesti do mišićnih grčeva. Nadalje, neki neurološki poremećaji, kao što je Parkinsonova bolest, nedostatak vitamina B12 ili željeza, i neki endokrini poremećaji, kao što je dijabetička neuropatija, mogu utjecati na nervni signal mišićima i uzrokovati grčeve.

Kako spriječiti grčeve u nogama
Prema Healthlineu, prevencija grčeva u nogama uključuje redovno vježbanje, dovoljan unos tekućine i minerala, pravilnu obuću i njegu mišića. Istezanje i jačanje mišića, posebno donjih udova, može smanjiti rizik od grčeva. Također je važno održavati tijelo hidriranim i u prehranu uključiti namirnice bogate mineralima, poput magnezija, kalcija i kalija, koje će ublažiti grčeve, o čemu smo vas već ranije obavijestili na našoj web stranici ZdravéStravování. Ako imate hronične grčeve u nogama, obratite se ljekaru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top