Uncategorized

NOVI ukusni recept OD PILETINE I GLJIVA koji nikada do sada niste probali! Hranljivo i lako!

Upustite se u kulinarsku avanturu uz ovaj jedinstveni i izuzetno ukusni gratin recept. Kombinacijom meke piletine, zemljanih gljiva i bogatog, sirastog preljeva, ovo jelo je utješan i hranljiv obrok koji je iznenađujuće lako napraviti. Savršen za ugodnu večeru ili impresioniranje gostiju svojim kuharskim umijećem, ovaj gratin je zajamčeni hit. Uronimo u okuse i jednostavnost stvaranja ovog ukusnog jela.

Sastojci:
2 pileća prsa ili buta, bez kostiju i kože
200 grama narezanih šampinjona
200 grama iseckanog sira (po vašem izboru, mada dobro deluje mešavina mocarele i čedara)
4 jaja
1 glavica luka, nasjeckana
1 kašika kisele pavlake
100 ml mlijeka
Seckani zeleni luk za ukras
2 čena belog luka, mlevena
So, mljeveni biber, provansalsko bilje i paprika po ukusu

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu: Počnite tako što ćete zagrijati svoju pećnicu na 180°C (350°F). Ovo osigurava da se vaš gratin ravnomjerno skuva i dobije prekrasan zlatni vrh.
Pripremite piletinu: Začinite pileća prsa ili butine solju, biberom, provansalskim začinskim biljem i malo paprike. U tiganju na srednjoj vatri, pecite piletinu dok ne porumeni i skuvajte. Kada je gotovo, pustite da se malo ohladi prije nego što ga narežete na komade veličine zalogaja.
Kuhajte povrće: U istoj tavi po potrebi dodajte malo ulja i dinstajte nasjeckani luk i mljeveni bijeli luk dok ne omekšaju i zamirišu. Dodajte narezane gljive i kuhajte dok ne omekšaju i ispuste vlagu.
Napravite smesu: U velikoj posudi umutite jaja sa pavlakom i mlekom dok se dobro ne sjedine. Začinite solju, biberom i još malo provansalskog začinskog bilja i paprike po vašem ukusu. Umiješajte isjeckani sir (malo ostavite za preljev), pa dodajte kuhanu smjesu od piletine i gljiva. Sve miksati dok se dobro ne sjedini.
Složite gratin: smjesu sipajte u podmazanu posudu za pečenje. Ravnomjerno ga rasporedite i po vrhu pospite preostalim sirom za tu neodoljivu sirastu koru.
Pecite: Posudu stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta, ili dok se gratiniranje ne stegne, a sir na vrhu porumeni i pjenušav.
Ukrasite i poslužite: Kada je pečen, ostavite da se gratin ohladi nekoliko minuta. Po vrhu pospite nasjeckani zeleni luk za svježi kontrast. Poslužite toplo i uživajte u izdašnim, utješnim okusima.
Ovaj gratin od piletine i gljiva više je od obroka; to je dirljivo iskustvo koje spaja najbolju udobnu hranu sa dodirom elegancije. Savršen je za radnu večeru, ali dovoljno sofisticiran za posebne prilike. Uronite u ovo jelo i otkrijte svoj novi omiljeni recept koji će sigurno impresionirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)