Uncategorized

Svi rođeni u Jugoslaviji imaju ovaj ožiljak na ruci: Znate li kako je nastao i zbog čega? Svi su iznenađeni

Da li ste svjesni porijekla ožiljka na vašem ramenu, znaka koji dijele svi pojedinci rođeni u bivšoj SFRJ? Kako prenose mediji, BCG vakcina se daje novorođenčadi jer efikasno smanjuje rizik od teških oblika tuberkuloze, što je čini izuzetno bezbijednom vakcinom.
Formiranje ožiljka kao rezultat vakcinacije obično se javlja u roku od jednog do dva mjeseca nakon primljene vakcine. Nije neuobičajeno da se pojedinci sa Balkana duhovito identifikuju po ovom prepoznatljivom ožiljku, koji služi kao bezbrižan način da se prepoznaju.
U prvih 24-48 sati života novorođenčadi se daje BCG vakcina koja pruža zaštitu od tuberkuloze. Ova vakcina se daje intrakutano na gornju trećinu lijeve nadlaktice.
U rasponu od otprilike 2-3 sedmice nakon vakcinacije, na mjestu se razvija bezbolna papula crvenkaste nijanse. Kod oko 10 posto djece, ova papula može napredovati do faze supuracije, što na kraju rezultira formiranjem ožiljka u naredna 1-2 mjeseca.
Većina djece ne obraća mnogo pažnje na nastanak sitnog ožiljka na mjestu vakcinacije. Prisustvo ožiljka se kontroliše otprilike 4-6 mjeseci nakon primljene vakcine. Formiranje ožiljaka izostaje kod manje od 10 posto djece.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)