Uncategorized

GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

Povremeno zatezanje ili grčevi u listovima koji se mogu proširiti na bedra mogu biti uzrokovani nedostatkom minerala u tijelu, najčešće zbog pretjeranog znojenja, ali često ukazuju i na ozbiljno suženje ili potpunu blokadu arterija na nogama.
Područja stezanja ili bolova ukazuju na to da je problem definitivno u arterijama butine, a moguće i suženju arterija u preponama ili karlici (odnosno stomaku) – kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije.
U tom slučaju se radi pregled koji uključuje opipavanje pulsa na nozi i utvrđivanje da li ima promjena na koži stopala zbog ishemije. Zatim se određuje kolor Doplerov indeks, koji određuje omjer krvnog tlaka u nogama i krvnog tlaka u rukama, govoreći doktorima koliko uspješno tijelo opskrbljuje noge krvlju kroz manje krvne žile.
Sagovornik je objasnio da nakon pregleda doktor odlučuje da li je potrebna hitna angiografija ili kontrastno snimanje i neka metoda revaskularizacije, poput ugradnje stenta ili bajpasa.
Ako se utvrdi da nema teške vaskularne stenoze, preporučuje se liječenje. Također je važno hodati svaki dan, čak i izvan granica boli, jer to poboljšava protok krvi.
Veoma je važan i prestanak pušenja, jer se pokazalo da ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža gangrena – zaključili su ljekari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)