Ako imate 1 šolju mleka i 2 šolje brašna, napravite najlepši kolač sa kakaom

0

POTREBNI SASTOJCI (mjereno čašom od 200 ml):
4 jaja,
1 šolja šećera,
1 šolja mleka,
1 šolja ulja,
1 vrećica praška za pecivo (10 g),
1 vrećica vanilin šećera (10 g),
3 kašike kakao praha (30 g),
2 šolje brašna (200 g).
ZA PRELIV:
2 šolje mleka,
1 mala šolja ulja (50 ml),
1 mala šolja šećera,
3 kašike kakaa (30 g)

POSTUPAK:
Rernu odmah uključite da se zagreje na 180 stepeni, jer ste dok se zagreje već pripremili testo za torte i biće spremno za pečenje. Pripremite sve sastojke navedene u receptu i posudu za merenje od 200 ml.
U dublju činiju razbijte četiri jaja (ne morate da odvajate belanca od žumanaca), pa ih penasto umutite mikserom. Uz neprekidno mućenje postepeno dodajte jednu šolju šećera. Miješajte oko 5-10 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi i jaja ne pobijele u kremastu, gustu smjesu.
U umućena jaja dodajte jednu šolju mleka i jednu šolju ulja za kuvanje, pa nastavite da mutite još minut dok sastojci ne postanu glatki. Zatim dodajte jednu vrećicu vanilin šećera i 2 šolje prosijanog brašna pomešanog sa 1 vrećicom praška za pecivo i 3 kašike kakao praha.
Mutiti mikserom ali na najmanjoj brzini (na jedinici) dok ne dobijete ujednačenu, glatku, homogenu smjesu. Ovako pripremljeno testo sipajte u podmazan pleh dimenzija 26×33 cm, ali ga možete peći u bilo kom kalupu (ako je veće dobićete donji kolač, a ako je manji kolač će biti viši).
Smesu ravnomerno rasporedite u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (oko 25 minuta). Dok se kolač peče pripremite preliv: u šerpu stavite 2 šolje mleka (400 ml), 1 malu šolju šećera (2 kašike) i ulja (50 ml) i 3 kašike kakaa (30 g).
Zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Glazura ne smije da proključa, već samo toliko topla da se sastojci sjedine u jednoličnom prelivu. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, da bude mlaka, pa iseći na kockice.
Zatim prelijte toplim prelivom, ostavite da se ohladi i ukrasite po želji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)