Uncategorized

Posadite sadnju na OVAJ način i žetva će biti ogromna: Nikada prije niste vidjeli toliko paradajza!

Iskusni vrtlari znaju da postoje dva ispravna načina za uzgoj rajčica otpornih na bolesti. Samo tako može odoljeti svim bolestima i teškim vremenskim uvjetima.

Bočna sadnja
Gdje god je stabljika rajčice zakopana, izrast će korijenje. Čim stabljike rajčice dotaknu tlo, niknut će sitno bijelo korijenje. Rajčice (kao i svaka biljka) ono što im je potrebno za rast i razvoj dobivaju iz tla putem korijena.
Što je sadnica rajčice dublje zakopana, to će njezino korijenje izrasti veće i jače. Što više korijena ima, to rajčica može apsorbirati više hranjivih tvari i vode.
Stil.Kurir piše da će dodatno korijenje pomoći biljci da ostane uspravna pod pritiskom vjetra.
Posadite li rajčicu rano duboko u zemlju, ostat će netaknuta jer će je tlo zaštititi od hladnoće i proljetnih mrazeva.

Koliko duboko treba saditi presadnice rajčice?
Vrtlari kažu da dvije trećine biljke rajčice treba zakopati pod zemlju kako bi biljka u potpunosti razvila snažan korijenski sustav.
Prvo izmjerite biljku i provjerite je li rupa koju ste iskopali dovoljno velika prije sadnje—možda je dublja nego što mislite. Najbolje vrijeme za sadnju presadnica rajčice je kada dosegne visinu od 15 do 30 centimetara.
Nije važno ukloniti donje listove i stabljike – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ga ukloniti ako olakšava sadnju.

priprema zemljišta
Pazite da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korijenski sustavi neće moći rasti i prodrijeti kroz zbijeno tlo, čineći proces duboke sadnje beskorisnim.
Prvo prekopajte tlo dok ne postane rahlo, a zatim možete dodati kompost.

sađenje
Postoje dvije metode duboke sadnje rajčice: metoda sadnje u rupu i metoda bočne sadnje u jarak.

metoda duboke rupe
Metoda duboke rupe je najčešća, ali može biti teška u zbijenom tlu.
Rupa bi trebala biti dovoljno duboka da zakopa veći dio stabljike, do malo ispod vrha lišća.

Metoda jarka – bočna sadnja
Metoda rova ​​idealna je ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati rupu dovoljno duboku da primi pune dvije trećine vaše biljke rajčice.
Dubina jarka trebala bi biti oko 15 centimetara, a duljina bi trebala biti jednaka dvije trećine visine biljke rajčice. Položite biljku rajčice na bok pod blagim kutom tako da gornji listovi budu otkriveni i popunite zemljom oko stabljike.
S vremenom će se biljka ispraviti rastom prema suncu. Potpore poput greda ili stabljika pomoći će rajčicama da rastu uspravno.
Kada koristite metodu sadnje u rov, ili pričekajte da biljka izraste uspravno prije postavljanja potpore kao što je kavez, ili postavite kolac uz vodoravnu stabljiku, pričekajte da se ispravi, a zatim je privežite za kolac.

zalijevanje
Kad uzgajate rajčice, morate ih zalijevati.
Dobro zalijevanje potiče rast korijena i širenje prema dolje – upravo ono što želite iskoristiti kada duboko sadite svoje rajčice.
Pazite da dobro zalijevate tijekom vegetacije kako bi vaš korijenski sustav bio jak i zdrav, prenosi Espresso

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)