Mnogi ne znaju razliku između oštrog i mekog brašna: Evo koje je bolje za pite i štrudle

Dvojba između upotrebe mekog i oštrog brašna često muči kako početnike u kuhinji, tako i iskusnije kuhare.
I dok neki ne pridaju veliku pažnju toj razlici, postoji važnost odabira određenog tipa brašna kako bi krajnji rezultat bio besprijekoran.

Pite i Štrudle
Pečenje bez brašna gotovo je nezamislivo, a glatko i oštro brašno, iako dobiveni od fine mljevene pšenice, razlikuju se po krupnoći čestica. Za razvučeno tijesto poput onog za pite i štrudle, preporučuje se glatko brašno. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače i pohovanje, dajući hrskavu koricu.
Iako postoji opća podjela, neki kuhari preferiraju meko brašno čak i za biskvite, mada oštro brašno često daje suhlje rezultate. U takvim slučajevima, poznavanje rerni i proverenih recepata ključno je za postizanje željenih rezultata.

Palačinke i Ostalo
Palačinke izazivaju dilemu oko vrste brašna, pa neki koriste glatko, drugi oštro, a treći mešavinu oba. Bijelo pšenično brašno, dobijeno finim mlevenjem zrna, gubi većinu minerala i vitamina, a oznake tipa (T400, T500, T800) označavaju količinu pepela u brašnu. Više pepela znači tamnije boje.

Kompromisno rješenje
U kulinarstvu nema strogo definiranih pravila. Ako niste sigurni koje brašno koristiti, kompromis je opcija. Mješavinom glatkog i oštrog brašna u jednakim razmjerama možete postići dobre rezultate.

Lisnato tijesto i Mafini
Glatko brašno je nešto finije mljeveno od oštrog, pružajući glatku teksturu testa. Idealno je za pripremu lisnatog tijesta i mafina, dajući im posebnu mekoću.

Savjeti za tijesto za hljeb
Prilikom pravljenja testa za hleb, izbjegavajte direktan kontakt kvasca sa solju, kako biste spriječili oštećenje kvasca. Miješajući tijesto ubacuje vazduh u njega, a pažljivo složene slojeve testa čini prozračnijim.
U krajnjem, odabir brašna zavisi o vrsti jela koje pripremate, teksturi koju želite postići, i vašem ličnom iskustvu u kuhinji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top