Uncategorized

PITA OD SIRA, napravite je po ovom receptu, oduševit ćete se – tajna je u posebnom prelivu

POTREBNI SASTOJCI:
1 vrećica suhog kvasca (11 g),
1 šolja gustog jogurta sobne temperature (200 ml) ili pavlake,
1 šolja tople vode (200 ml),
60 ml ulja,
5 šoljica brašna (625 g) i
1 kašičica soli (10 g).
ZA FIL: feta sir.
ZA PREliv: 2 jaja,
1 šolja jogurta (200 ml),
pola kašičice soli
60 ml putera

POSTUPAK:
U dublju posudu stavite jednu vrećicu suhog kvasca, zatim dodajte jednu šoljicu jogurta sobne temperature, jednu šolju tople/tople vode i 60 ml ulja. Dobro promiješajte dok se kvasac ne otopi.
U tečnu smjesu postepeno dodajte brašno i kašičicu soli. prvo miješati kašikom ili lopaticom dok brašno ne upije tečnost i dobije se gusto testo, a zatim kada dodate ostatak brašna mesiti ručno
Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete srednje meko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Zatim ga ostavite u posudi i prekrijte prozirnom streč folijom. Ostavite testo da fermentira na toplom mestu dok se ne udvostruči (ili ga ostavite u toploj rerni zagrejanoj na 50 stepeni).
Dignuto tijesto rasporedite na lagano pobrašnjenu podlogu i lagano ga umijesite. Zatim ga podijelite na četiri dijela, pa od svakog dijela formirajte lopticu. Zatim na pobrašnjenoj podlozi oklagijom razvaljajte prvu koru u obliku pravougaonika.
Po cijeloj površini pospite fini sir/fetu ili fil po želji. pa sa jedne strane (duže) pažljivo savijte koru u rolat. Ponovite postupak sa svim ostatkom tijesta, tako da dobijete 4 rolnice.
Podmazati dno veće tepsije (40 cm) i iseći rolnice na komade širine oko 3 cm. Poređajte komade u tepsiju jedan do drugog na malom razmaku od 0,5-1 cm.
Namažite prste uljem i lagano pritisnite svaki komad odozgo tako da se svaki komad približi drugom. Pokrijte tepsiju kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 20-25 minuta u toploj prostoriji bez propuha. U međuvremenu pripremite preliv:
ZA PREliv (svi sastojci treba da budu sobne temperature): U dublju činiju razbijte dva jajeta, pa dodajte šolju gustog jogurta/kiselog mleka/pavlake (200 ml) i dobro umutite pjenjačom dok smesa ne postane glatka .
U smjesu dodajte 60 ml otopljenog putera i pola kašičice soli. Dobro umutite i smjesu prelijte po cijeloj površini pite. Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi pa poslužite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)