LAŽNA BAKLAVA: Jednostavan i brz desert sa kvalitetnim sastojcima, može se napraviti od orašastih plodova ili maka

0

Baklava je jedan od omiljenih slavenskih kolača koji se prave za sve vrste proslava i prilika. Naročito u prazničnom periodu, baklava je jedan od najvažnijih deserta. Postoji nekoliko načina za pripremu baklave, a proces može potrajati malo duže da se dobije savršeni ukus.
Recept za lažnu baklavu “Kućni kuvar” je veoma jednostavan, a one domaćice koje su je napravile kažu da je torta ukusna. Može se uraditi na dva načina, prvi je da se u smesu za biskvit dodaju orasi, a drugi mak. Možete ga praviti po želji, što ga čini ukusnijim, a cela torta se pravi za vrlo kratko vreme. Malo posuđa se ne zaprlja, a rezultat je savršen.


SASTOJCI:
4 jaja,
1 i po šolja šećera (kao mera se koristi šolja od 200 ml),
1 šolja ulja,
1 šolja mleka,
1 i po šolja griza,
1 vrećica vanilin šećera,
3 pune kašike brašna,
1 vrećica praška za pecivo,
1 i po šolja mlevenih oraha,
1/2 šolje krupno seckanih oraha.
ZA ŠERBET:
1 i po šolja šećera,
3 čaše vode (ukupno 600 ml),
1 limun.

POSTUPAK:
U dubljoj posudi pomešati sastojke za testo. Prvo razbijte 4 jaja i malo ih umutite žicom/mutalicom. Dodajte 1 1/2 šolje šećera i snažno miješajte dok se smjesa ne sjedini, dok se šećer malo ne otopi. Sa istom šoljicom izmerite 1 šolju ulja, pa sipajte u smesu, pa dodajte 1 šolju mleka.
Pomiješajte sastojke dok se ne sjedine, a zatim počnite dodavati suhe sastojke. Dodajte 1 1/2 šolje griza, postepeno dodavajući dok se smesa ne počne sjedinjavati. Zatim istresti jednu vrećicu vanilin šećera, 3 kašike brašna, 1 vrećicu praška za pecivo i ponovo sjediniti. Sadržaj bi trebao postati malo deblji.
Na kraju dodajte 1 1/2 šolje mlevenih oraha i 1/2 šolje sitno seckanih oraha. Mešajte smesu dok ne postane homogena, a zatim ostavite da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi. U međuvremenu uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Nakon isteka vremena smjesu sipajte u podmazan i brašnom posut okrugli kalup (malo veći), poravnajte i istresite kalup sa ravne površine da se pusti višak plinova na dnu.
Kada se rerna zagreje, pecite kolač na 200 stepeni oko 30 minuta. Nakon pečenja ostavite da se kolač malo ohladi, a u međuvremenu pripremite šerbet sirup. ZA SIRUP: U manji lonac staviti 1 i po šolju šećera i preliti sa 3 šolje vode. Promešati, pa staviti lonac na šporet, da voda počne da ključa.
Nakon prvog ključa pustite da sirup ključa oko 5 minuta, povremeno miješajući. Skinite lonac sa vatre i narežite 1 limun na kolutove. Stavite limun u sirup i ostavite da odstoji 5 minuta. Kada su sirup i biskvit mlaki, prelijte biskvit sirupom i pospite sitno seckane orahe.
Kolač možete poslužiti odmah ili ostaviti da odstoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi da dobro upije sirup. Tako je mnogo lakši i ukusniji, jer sirup hidrira biskvit i prodire u unutrašnjost torte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)