Uncategorized

Otkriveno šta se nalazi u popularnim ribljim štapićima: EVO ŠTA SU POKAZALI REZULTATI

To je utvrdila njemačka potrošačka organizacija koja se bavi istraživanjem Stiftung. Nedavno su proveli istraživanje i testirali 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije.
Između ostalih testirali su štapiće tvrtki Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka. Cijene se kreću od 6,20 (12 KM) do 16 eura (31,3 KM) po kilogramu.
Osim toga, ispitivači su posebnu pozornost posvetili “nutritivnoj kvaliteti” s konkretnim pitanjem: Koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su doista loši; više od polovice testiranih štapića pokazalo je povećanu razinu zagađivača.
Zagađivači se uglavnom nalaze u pohanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visoke temperature. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tijekom proizvodnje i pripreme.
Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića iz Iglo (10 € po kg) i Rewe (6,20 € po kg) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU. Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača “neispravno”. U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu “dovoljan”.
Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima: najskuplji proizvod od tijesta na testu (12,40 € po kg) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto pohanja. Uobičajen je omjer od 65 posto ribe prema 35 posto pohanja, na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.
Samo su dva proizvoda od ribljih štapića dobila ocjenu kvalitete “Dobro” od Stiftung Warentest:
Pobjednici testa s ocjenom kvalitete 2,4 (dobro) su riblji štapići iz Frosta (8,90 eura po kilogramu) slijede riba ekološkog dobavljača Alnatura (16 eura po kilogramu) s ocjenom kvalitete 2,5 (dobro).
Riblji štapići često su premasni i preslani, a ni veganske alternative nisu ništa bolje.
Znači nije za djecu? Zapravo, Stiftung Warentest ne smatra popularni proizvod najboljim izborom u smislu nutritivnih vrijednosti.
Riblji štapići su često premasni i preslani, pa pri porcioniranju treba pažljivo izvagati i prebrojati koliko je štapića na tanjiru. Veganski zamjenski proizvodi također nisu nutritivno uvjerljivi, ili sadrže štetne supstance kao što je mosh (zasićeni ugljikovodici mineralnog ulja) ili nemaju uvijek okus ribe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)