Koja je razlika između “tatinog” i “radničkog” djeteta: Profesor geografije objasnio

Nismo mi siromašni jer ne možemo da damo onima koji nemaju, nego oni koji imaju očekuju da im još više damo, rekao je Vedran Zubić, profesor geografije iz Sarajeva.
On je izrazio bojazan da ćemo, kako vrijeme bude prolazilo, imati sve više problema s djecom iz dobrostojećih porodica, više nego od radničke djece.
– Ovi koji sve imaju od malena, kojima je najteže bilo da otvore teglu eurokrema, kad prvi put dođu do nekog zida, nakon godina i godina u kojima su mu govorili da je najbolji šta god da radi, ne umiju da se suoče s problemom. Njihovi roditelji misle da materijalnim, kupovinom mobilnog telefona rješavaju problem nedostatka razgovora s djetetom – objašnjava profesor.
Kada odgajate dijete bez emocija i namećete mu da mora biti dobro u svemu, ističe on, normalno je da će “eksplodirati”.
– Dijete ide na 15 kurseva svega i svačega, a kad prvi put dođe do prepreke, jer ga ne ide robotika, engleski ili “muntanje” djevojaka, on tu “puca”. A zašto “puca”? Jer je rastao u staklenom zvonu. Kad ste ga izvukli iz staklenog zvona na svjetlo realnog života on mora “pući” – upozorava Zubić.
Smatra da “radničko” dijete, koje je naviklo dijeliti, može duže da trpi i da je u tome osnovna razlika.
Kao dodatnu opasnost vidi to što su u zemljama bivše Jugoslavije kriminalci heroji.
– Devijantno društvo ne može prepoznati devijantno ponašanje, jer ga ono stimuliše – zaključio je profesor.
Vedrana Zubića su učenici 2017. godine izabrali za najboljeg profesora. Četiri godine kasnije proglašen je tehnološkim viškom u gimnaziji “Dobrinja”! Krajem 2022, međutim, primio je priznanje za jednog od najboljih profesora na svijetu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top