Uncategorized

Domaćice, obratite pažnju: Evo zašto vam tijesto ne uspjeva uvijek, osnovna caka je u ovome

Iako u receptu ne piše da treba da stoji, uvijek treba da ostavite testo da odstoji bar 10 minuta u toploj i vlažnoj sredini
Da biste napravili hljebove, pogače i druga divna domaća peciva, treba da budete dobro upoznati sa osnovnim pravilima i cakama za miješenje tijesta.
To je potrebno i poželjno ne samo da bi se napravila homogena smjesa od sastojaka u testu, već i da se veze glutena koje ga grade budu dobre. Gluten je pšenični protein koji stvara strukturu i zadržava gas prilikom pečenja hljeba. Ako nije dobro oblikovana mreža glutena, ugljen dioksid izlazi i dobijeni hljeb pada, izgleda spljeskno, a ukus je loš, gnjecav.
Kako bi testo bilo glatko i fino naraslo, sastojci koje koristite treba da budu sa sobne temperature. To važi u svim slučajevima, osim ako nije specijalno navedeno nešto drugo u receptu.
Nakon što sjedinite sastojke za tijesto, izvadite ga iz posude – dolazi red na miješenje na radnoj ploči.
Tijesto stavljamo na radnu površinu. Hvatamo rukama dalju stranu tijesta preko puta i savijamo ka unutra (preklapanje). U početku miješenja je potrebno da se dodaje više brašna. Ali treba da pazite da ne dodate previše; u protivnom će se pokvariti sktruktura i postaće mnogo tvrdo. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite proceduru. Ponavljajte dok testo ne postane glatko i elastično.
Nekim receptima je potrebno dugo miješenje, a nekima ne. Ražano brašno, na primjer, ne sadrži gluten i ražani hljeb nije potrebno mnogo da se mijesi.
Ako volite da dodajte orašaste plodove, masline, suho grožđe i slično, to treba uraditi na kraju. Testo pokrijte vlažnom krpom ili folijom da se ne suši dok raste. Čak i ako u receptu ne piše da treba da stoji, uvijek treba da ostavite tijesto da odstoji bar 10 minuta u toploj i vlažnoj sredini.
Temperatura tijesta će da raširi gasove u hljebu i oslobodiće vlagu, zbog čega će unutra pečeno testo biti šupljikavo, vazdušasto i mnogo ljepše. Rerna obavezno treba da bude prethodno ugrijana. Ne treba da je otvarate često, ako je moguće uopšte ne. Otvorite pred kraj da proverite da ne zagori odozgo. Ako postoji opasnost, stavite aluminijumsku foliju.
Provjerite dugim drvenim štapićem da li je hljeb gotov. Korica gotovog peciva treba da bude braonkasta ili zlatna ako želite da bude krckava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)