Svi pravimo greške u mašinskom pranju: Evo zašto naša odeća smrdi kada se osuši Evo šta da uradite kako treba

Ako imate dobru mašinu za pranje veša i deterdžent, topla ili hladna voda može da tretira prljavštinu kao i topla voda.Samo predmete kao što su posteljina ili peškiri treba prati i dezinfikovati na 90 stepeni. Sve ostalo se može prati na nižim temperaturama.
Previše deterdženta ili omekšivača može začepiti dozator za deterdžent i stvoriti neprijatan miris, a previše omekšivača može otežati čišćenje odjeće. Ne zaboravite koristiti mjernu čašu i slijedite upute na pakovanju deterdženta.
Za jako zaprljane predmete koristite odgovarajući način pranja ili pokrenite dva ciklusa pranja.
Nije bitno koji omekšivač koristite. Osim što čini tkanine mekšima, omekšivač olakšava i peglanje, ali se upijanje tkanine vremenom smanjuje, pa ga je najbolje ne koristiti za pranje peškira, sportske odjeće ili bilo čega drugog od mikrovlakana, Predmeti od spandeksa.
Nepravilno sušenje može imati iste efekte na odjeću kao i nepravilno pranje.
Nemojte previše koristiti funkciju automatskog sušenja: to će uzrokovati da se vaši predmeti istroše i brže izblijede. Ne koristiti na suvim i osjetljivim tkaninama.
Ne kačite trikotažu i vunene predmete na konop za veš jer mogu izgubiti oblik. Stavite ih na ručnik na ravnu površinu da se osuše.
Prije vješanja, protresite odjevni predmet kako biste spriječili gužvanje.
Prije ili kasnije, prljavština, ostaci deterdženta i sve ostalo što se nakupi u vašoj mašini za pranje rublja će doći na vašu odjeću, uzrokujući neugodne mirise i bijele mrlje. Ovo možete spriječiti na sljedeći način:
Ispraznite mašinu odmah nakon svakog pranja.
Uklonite preostalo sredstvo za čišćenje sa gume na vratima.
– Redovno čistite fioku za deterdžent
– Uključujte jednom mesečno, nema potrebe za pranjem, dezinfikujte deterdžentom i sirćetom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top