VATROGASCI UPOZORILI DA 1 UREĐAJ NE UKLJUČUJETE U PRODUŽNI KABL: Mora da ide u ZIDNU UTIČNICU

Većina ljudi koristi produžne kablove bez razmišljanja; jednostavno u njih pale sve ono što im je zgodno. Međutim, ovakva praksa može da bude veoma opasna i da dovede ne samo do električnih kvarova, već i požara!
To se je posebno slučaj u zimskim mjesecima, kada se učestalo koriste električne grijalice koje zahtijevaju mnogo električne energije, i samim tim preopterećuju produžni kabl, ukoliko su u njega utaknute.
Britanska vatrogasno-spasilačka služba Bakingemšira zaista ju je napravila na licu mjesta, uz dozvolu vlasnika kuće, dok je obavljala provjeru zaštite od požara.
Prikazuje značajnu preopterećenu zidnu utičnicu snage 13 ampera, odnosno 3.000 vati, na koju su povezana tri produžna kabla sa uključenih ukupno 14 različitih električnih uređaja.
Samo zato što produžni kabl ima mjesta za nekoliko uređaja, ne znači da je uvijek bezbjedno ili razumno iskoristiti sve. Različiti elektronski uređaji imaju različite zahtijeve za napajanjem, a uključivanje nekoliko uređaja kojima je potrebno intezivno napajanje u istu utičnicu dovodi do realnog rizika od pregrijavanja, topljenja i paljenja uređaja, pa i požara!
Mašina za pranje sudova, fen za kosu, pegla, ketler i električne grijalice su uređaji koji troše mnogo električne energije. Sa druge strane, uređaji koji ne zahtijevaju veliki intezitet struje su televizori, kompjuteri, radio, zvučnici bolje su prilagođeni produžnim kablovima, iako je i dalje važno da se utičnice ne preopterećuju.
I američke vatrogasne službe iz zime u zimu upozoravaju na opasnost koju produžni kablovi nose sa sobom. Naime, tvrde da najviše posla ima upravo u zimskom periodu, zbog preopterećenja produžnih kablova, odnosno razvodnika struje, prilikom korišćenja električnih radijatora i grijalica.
Vatrogasci savjetuju da se električna grejna tijela uvijek uključuju direktno u zidnu utičnicu, a ne u produžne kablove ili razvodnike struje.
“Ako morate da koristite produžni kabl za grijalice, savjetujemo vam da uzmete onaj koji podržava jaka opterećenja. Također, koristite najkraći kabl koji možete, jer što je kabl duži, to je napon manji. Nemojte namotavati produžni kabl ili ga stavljati ispod tepiha, to čini nakupljanje toplote još opasnijim”, upozorava za “Walb” Alen Krejvi, zamjenik šefa vatrogasne službe u gradu Olbani.
Najbolje bi bilo nabavke produžnog kabla razmisliti o tome koji uređaji će se tu paliti, provjeriti koliki su potrošači, pa u sladu sa tim izabrati produžni kabl adekvatne snage. Svaki uređja na sebi deklarisanu snagu u vatima (W), a svaki produžni kabl ima istaknutu vrijednost, odnosno koliko vati može da podrži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top