EVO ZAŠTO NAM SE JAVLJAJU TAMNE OŠTRE DLAKE NA BRADI – Ako ih prate i ovi simptomi odmah se javite LJEKARU

Svaka žena se u životu susretne sa tim malim neprijateljem – dlakom na bradi. I tada kreće borba na život i smrt ili eventualno predaju, jer nikako ne možemo da je uhvatimo.
Tada nam se čini kao da je nevaljalac izniknuo niotkuda, i to preko noći!
Ali ne bojte se, niste jedini koji se susreću sa ovim problemom. Sasvim je normalno imati debelu crnu upornu dlaku koja se stalno iznova pojavljuje na istom mjestu.
I mada je dosadna, dovoljan je samo brzi potez pincetom i trebalo bi da nestane… i da se ne pojavljuje narednih mjesec dana.

Odakle dolaze ovi osvajači brade?
Količina dlaka na licu koju imate često zavisi od genetike, starosti i hormona, navodi Healthline.
Testosteron je opšte poznat kao muški polni hormon, ali svi ga imaju – žene samo imaju tendenciju da proizvode niže nivoe. Naime, upravo je ovaj hormon u direktnoj vezi sa maljavošću.
Možda ćete primijetiti da se vaš obrazac rasta kose – uključujući i onaj na licu – mijenja tokom života zbog brojnih faktora, počevši od puberteta, zatim od trudnoće i kasnije menopauze. Razlog leži u nivou hormona.

Kada bi to mogao biti znak oboljenja?
Hircutizam

Važno je da zapamtite da neupadljive dlake na bradi, vratu, gornjoj usni i licu nisu ništa zbog čega treba da budete uznemireni ili da vas je sramota.
Ako počne da vam raste tamna kosa na licu, vratu, grudima i stomaku, kao i na donjem delu leđa, zadnjici ili butinama, možda se radi o nečemu što se zove hirzutizam.
Prema smjernicama NHS, hirzutizam je povezan sa androgenim hormonima i može se pokrenuti ako se nivo ovih hormona poveća ili ako vaše tijelo postane osjetljivije na njih.
Iznenadne promjene u rastu dlaka na licu mogu značiti da vaše tijelo šalje znak da se nešto promijenilo, kaže Healthline.
Postoji niz zdravstvenih stanja koja mogu izazvati promjenu nivoa hormona ili hormonsku neravnotežu.
Prekomjerni rast kose takođe može biti neželjeni efekat lijekova, poput anaboličkih steroida – lijekova koji kopiraju efekte muškog hormona testosterona.
Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
SPOJ je čest uzrok koji stoji iza viška dlaka na tijelu, ali može da izazove i neredovne menstruacije, povećanje tjelesne težine, akne, proređivanje kose i gubitak kose sa glave i poteškoće u trudnoći.
Žene sa ovim sindromom obično imaju visok nivo androgenih hormona u svom tijelu, što u najvećem broju slučajeva podstiče rast dodatnih dlaka na licu ili tijelu.
Pored ovoga, sindrom je dobio naziv po vrećicama ispunjenim tečnošću koje se pojavljuju na jajnicima.
Neće svi sa oboljenjem primijetiti simptome, ali se smatra da je ovo stanje veoma često – NHS je procijenio da ga ima jedna od 10 žena u Velikoj Britaniji.
Problemi sa nadbubrežnim žlijezdama
Problemi sa nadbubrežnim žlijezdama, ponekad uzrokovani tumorima, koji uzrokuju preveliku proizvodnju androgena, mogu izazvati dublji glas, dlake na licu i povećanje tjelesne težine, prema Healthlineu.
Kongenitalna hiperplazija nadbubrežne žlijezde sa kasnim početkom
Kušingov sindrom
Kušingov sindrom je neuobičajen i uglavnom pogađa ljude koji su dugo uzimali steroidne lijekove, posebno steroidne tablete.
Iako rijetko, ovo stanje može biti uzrokovano i time što tijelo proizvodi previše kortizola.
Može izazvati nakupljanje masti u grudima i stomaku i natečeno lice, između ostalog.
Lijekovi
Lijekovi kao što su anabolički steroidi, testosteron i ciklosporin mogu povećati dlakavost lica kao jedne od nuspojava.

Kada treba da razgovaram sa doktorom o mojoj bradi?
Trebalo bi da razgovarate sa ljekarom opšte prakse ako primijetite:
iznenadni neobičan rast dlaka na licu, bradi, stomaku, drugim dijelovima tijela, dublji glas ili naglo povećanje tjelesne težine
promjene u vašoj menstruaciji – postaju teže, lakši ili prestaju
tanjenje kose
bubuljice
glavobolje
Oni će provjeriti šta uzrokuje rast kose i možda će uraditi test krvi da vide da li nivoi hormona utiču na to. Na vama je da li ćete odlučiti da se riješite dlaka na bradi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top