Uncategorized

Spasite orhideju koja je počela da se suši: Dodajte u korijen jedan sastojak koji imate u kuhinji i gledajte čudo (VIDEO)

Ako cvijeće na vašoj orhideji izgubi boju i lišće krene da otpada, vrijeme je da izvadite orhideju iz saksije i počnete sa presađivanjem.
Razlog za to je truli korijen koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava zbog pretjeranog zalijevanja. Ako se oko korijena stvorio sunđer, koji je potpuno žilav, to znači da treba obratiti pažnju na količinu vode koju koristite pri zalijevanju.
U ovom slučaju, prva stvar koju treba da uradite je da isiječete truli korijen. Nakon toga, obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.
Za ovo će vam trebati bijeli luk. Prednost bijelog luka je u tome što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako zalijepe za korijen orhideje, što ubrzava njegovo propadanje.
Zgnječite čen bijelog luka i pomiješajte ga sa malo vode, pa samo tu tečnost (bez bijelog luka) sipajte u drugi litar vode i potopite orhideju sa listovima 10 minuta. Nakon toga ostavite i korijen i listove da se dobro osuše.
Preporučljivo je otkinuti grančice cvjeta jer je korijen već slab, a listovi mekani.
Zatim uzmite plastičnu ili staklenu šolju, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Zatim uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupe na vrhu i preklopite biljku da dobijete efekat staklenika. Najbolje bi bilo da dvije šolje pričvrstite selotejpom ili selotejp trakom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobila dovoljno svjetlosti.
Poslije dvije do tri nedjelje primjetićete prve korijene, a za tri mjeseca trebalo bi da imate zdrav i jak korijen spreman za sadnju, piše Krstarica.
Ako ste već isprobali ovakve trikove i nisu uspjeli, razlog je vjerovatno pogrešno vlaženje novog korijena.

Na videu ispod možete pogledati cijeli proces oporavka korijena i ponovnog sadnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)