IZBACITE MOKRAĆNU KISELINU IZ TIJELA: Prirodni napitak za liječenje GIHTA – evo šta će vam pomoći (RECEPT)

Kada je količina mokraćne kiseline u tijelu povišena, to često dovodi do stvaranja kristala od natrijum urata u našim zglobovima.
Kako se s vremenom počnu skupljati, nastala bolest se među našim stanovništvom najčešće naziva gihtom.
Giht je prvenstveno uzrokovan povišenim razinama mokraćne kiseline, koju može proizvesti jetra ili konzumirati putem prehrane bogate purinima.
Kako naše tijelo prerađuje purin, on se pretvara u mokraćnu kiselinu, što dovodi do povećanja njenog nivoa u sistemu. Ovo povećanje, zauzvrat, doprinosi nagomilavanju naslaga unutar zglobova, dodatno pogoršavajući problem.
Stepen neugodnosti mnogima je poznat pojam.
Intenzivna bol tokom noći ili nakon buđenja, praćena otokom i crvenilom zgloba nožnog prsta, uobičajeni su pokazatelji gihta. Stanje je posljedica prekomjernog nakupljanja kristala natrijum urata u tkivima i organima, posebno u zglobovima, što dovodi do razvoja kronične upale tokom dužeg perioda. Giht uglavnom pogađa muškarce srednjih godina i žene u postmenopauzi.
Giht koji je tipične prirode često je povezan sa raznim bolestima kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, gojaznost i dijabetes. Važno je napomenuti da prevalencija ove bolesti eskalira s bogatim načinom života, koji je često karakteriziran ishranom koja obiluje crvenim mesom, morskim plodovima i iznutricama.
Da biste uklonili višak soli mokraćne kiseline iz organizma, postoji nekoliko korisnih preporuka:
Kako biste eliminisali mokraćnu kiselinu iz organizma, preporučuje se da konzumirate značajnu količinu vode. Pijenje puno vode pomaže izbacivanju mokraćne kiseline iz vašeg sistema.
Čajevi koji nisu zaslađeni, kao što je čaj od šipka.
Postoji niz namirnica koje su bogate vlaknima, uključujući voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke.
Konzumiranje hrane bogate kalcijem može biti od koristi u liječenju simptoma gihta. Sirovi mliječni proizvodi, kokosova voda, tikvice i banane odlični su izvori kalcija koji mogu pomoći u regulaciji tjelesne tekućine i ublažavanju tegoba gihta.
Bobice imaju sposobnost neutralizacije mokraćne kiseline.
Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo neke veoma efikasne mešavine napitaka koje mogu ublažiti simptome gihta:
Da biste napravili osvježavajući i zdrav napitak, pomiješajte jednu zelenu jabuku, jedan krastavac i jednu malu gorku tikvu. Dodajte četvrtinu kriške limuna za pikantan tvist.
Recept zahtijeva mješavinu svježeg povrća, koja se sastoji od dvije šargarepe, pola stabljike celera, jedne lukovice komorača, jednog krastavca i jedne četvrtine kriške limuna.
Da biste napravili zdrav i ukusan sok, pomiješajte dvije hrskave zelene jabuke sa šest hrskavih stabljika celera, četvrtinom glavice kupusa i komadom đumbira veličine palca.
Da biste napravili hranljiv i ukusan napitak, sakupite jedan krastavac, jednu cveklu srednje veličine, četvrtinu kriške limuna i porciju đumbira veličine palca.
Kombinacija dvije šargarepe, jednog krastavca i osam rebarca celera zdrava je i osvježavajuća grickalica.
Kako biste ublažili simptome gihta, može biti korisno istražiti različite opcije pića. Isprobajte neka od ovih napitaka i vidite da li pružaju olakšanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top