Uncategorized

BAKINA ORAHNJAČA….SAVRŠENA BEZ MANE

SASTOJCI
2 žumanca
3 kašike šećera
2 prstohvata soli
4 kašike ulja
1 kašika kreme (milam)
3 dcl toplog mleka
Ja sam koristila 10g kvasca (svježeg), ali možete koristiti i 7g suhog kvasca
500 g Podravka glatkog brašna
za fil od oraha
300 g seckanih oraha
100 g šećera
1 docera vanilin šećera
2 dcl ključalog mleka
Bakino je 500 grama oraha i 150 grama šećera, ja sam malo smanjila.

Pripremite se
Proces se odvija onim redom kako sam napisao sastojke. Umutiti 2 žumanca, dodati šećer + vanilin šećer, malo soli, ulje, kašiku pavlake i 3 dcl mleka. Zagrijati na laganoj vatri dok ne bude mlako, ne vruće, dodati kvasac (svježe izgnječen ili sipan odmah) i umiješati 300 g brašna. Pokrijte i čuvajte na toplom mestu da se kvasac aktivira, odnosno da se smesa proširi. Stavim je u rernu zagrijanu na 50’C pa ugasim ili koristim drugi izvor toplote. Kontejneri ne smiju biti izloženi propuhu.
Kada se smesa zgusne dodati preostalo brašno i ponovo poklopiti i ostaviti na toplom da ponovo naraste. Nakon otprilike 15 minuta, izvucite tijesto na dobro pobrašnjenu radnu površinu (kao što je stolnjak) i lagano umijesite tijesto. Ako se zalijepi, dodajte još brašna, ali ne previše i pazite da bude što mekše. Na radnoj površini lopticu tijesta prekrijte velikom vrućom tepsijom i sačekajte da tijesto naraste (oko pola sata, ali ako se diže duže, nije problem).
Za to vreme pripremite fil. Seckane orahe pomešati sa šećerom i vanilin šećerom i preliti prokuhanim mlekom. Zakuvati 2 dcl mlijeka i postepeno dodavati orasima i miksati pazeći da ne bude previše vodenasto. Dakle, samo “poparite” orahe u mlijeku umjesto da ih činite tekućim. Dodajte malo limunovog soka da orasi ne pocrne. smiri se.
Nakon što je tijesto dovoljno vremena da se digne, valjkom za tijesto ga poravnajte na željenu debljinu. U ovom slučaju orasi su bili jedino dostupno punjenje. Tijesto se razvaljalo da bude dugačko kao običan valjak, pa se punilo prema priloženim fotografijama. Jednostavnije ga je razvaljati s obje strane, a zatim prerezati po sredini, oblikujući dvije odvojene štruce. Zatim se mogu izrezati na četiri manja kruha. Štruce stavite u namašćenu tepsiju, s maslacem ili margarinom kao sredstvom za podmazivanje.
Nakon što ste gotove kiflice složili u tepsiju, zagrijte pećnicu na temperaturu između 150 i 180 stupnjeva Celzijusa, te tepsiju sa kiflicama stavite u hladnu pećnicu. Ostavite da se peče otprilike 30 do 40 minuta. Kada vrh porumeni, prekrijte ga folijom kako biste spriječili pretjerano zagorijevanje. Ne zaboravite prilagoditi temperaturu i trajanje pečenja u skladu s nijansama vaše pećnice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)