Uncategorized

Ovaj kućni aparat NIKADA NE UKLJUČUJTE u produžni kabl: Glavni je uzrok požara, naročito u ZIMSKIM MJESECIMA

Sezona grijanja je uveliko počela, a kao i svake godine mnoge traže dodatne načine da se dogriju. Ipak, kao i svake godine upozorenja se ovih dana odnose na pravilno rukovanje grijnim tijelima, jer je veliki procenat požara koji upravo izbijaju zbog loše upotrebe ovih kućnih aparata.
Statistički, grijalice su drugi po redu uzrok požara što nas mnoge ostavlja bez komentara s obzirom da se veliki broj nas grije uz pomoć njih. Kada se grijalice nepravilno koriste lako mogu da postanu najgora noćna mora vatrogasaca.
Stručnjaci napominju da kada su grijalice uzrok požara najčešće je došlo do toga zbog upotrebe produžnog kabela u koji se ona uključuje. Nije svaki produžni kabel sposoban da podrži različitu električnu snagu aparata koji se u njega uključuju uglavnom istovremeno.
Ukoliko ostavite bez nadzora produžni kabel i grejalicu, onda može da se desi i neka katastrofa.
Nikada ne ostavljajte grijalicu uključenu bez nadzora. Nemojte da spavate dok vam grijalica radi. Držite grijalicu udaljenu od namještaja, ćebadi, odjeće i zavjesa najmanje jedan metar.
Umjesto da pribjegavate opasnim načinima zagrijavanja kuće, posvetite malo pažnje sprečavanju izlaska temperature iz vašeg doma. Nabavite trake za prozore i vrata ili neke štitnike koje ćete držati toplotu unutra i spriječiće puhanje ispod vrata. Možete da koristite i foliju za pakovanje sa mjehurićima koju ćete staviti na vaše prozore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)