Kako sprečiti da krompir proklija i postane mekan: Jednostavan trik uz koji će vam trajati mesecima

Znate li kako se pravilno čuva krompir?
Poznato je da proklijali krompir nije dobar za jelo, odnosno za zdravlje, pa vam predstavljamo najjednostavniji mogući način da to sprečite.
Naime, krompir je namirnica koja bi trebalo da se čuva na suvom i tamnom mestu, poput podrum ili garaže, ali nemaju svi mogućnost da pravilno skladište krompir. Ako se krompir nalazi na svetlom i vlažnom mestu, on počinje da klija i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv ukus. Ali postoji jednostavan način kako ćete to sprečiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka, prenosi Lifehacker.
Sve što treba da uradite je da u svoju gajbicu ili vreću s krompirom dodate jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni gas koji sprečava nastanak korena i proklijavanje krompira. Međutim, jabuke takođe utiču na prebrzo sazrevanje drugog voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.
Krompir koji se čuva s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam nedelja, za razliku od krompira koji se čuva bez jabuke; a oni su „uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda.“ Zato dodajte jabuku i krompir će vam mnogo duže trajati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top